Belföld, Hírek

Breaking! A Takarékbankot jelölték ki a Sberbank ügyfeleinek kifizetésére

Közzétette az Országos Betétbiztosítási Alap, hogyan kaphatják meg a pénzüket a Sberbank károsultjai. 38 millió forintos betétösszegig vagy postán vagy a Takarékbankban juthatnak hozzá a vagyonukhoz. Mutatjuk, mit kell majd tenniük.

 

 

Sberbank bezárása nyomán az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a befagyott betétek után az ügyfeleket 100 ezer euróig. Az OBA ezt a folyamatot március 3-án kezdte meg, és 10 munkanapja van arra, hogy a betétesek hozzáférhessenek a pénzükhöz. Az OBA a Takarékbank segítségét veszi igénybe a kifizetésekhez.

Az OBA közlése szerint a kifizetések ütemezetten történnek, ennek időpontjáról és helyéről minden ügyfél rövidesen személyre szóló értesítést kap az OBA-tól. Ezután kell felkeresni az érintetteknek a kijelölt Takarékbank fiókját, ahol személyazonosságuk és eljárási jogosultságuk igazolását követően rendelkezni tudnak a kártalanítás összegéről. (Az ügyintézéshez kell személyazonosító okmány és lakcímkártyája, illetve a károsult szervezet azonosítására alkalmas okmányok.)

Kérik, még ne keressék fel a bank fiókjait, várják meg a személyre szóló tájékoztató levelünket, és annak megfelelően intézkedjenek!

Ha valakinek nincs a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél számlája, ahová utaltatni tudja a pénzt, lehetősége lesz a Takarékbanknál is számlát nyitni, amelyre kérheti a részére járó kártalanítási összeg átutalását. Ha már van más számlája a károsultnak, akkor a számlaszám megadásával kérheti a Takarékbankban a pénz oda utalását – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A kártalanításra nyitva álló 10 munkanap alatt az OBA különböző kifizetési csatornákat vesz igénybe. Ezeknek csak az egyike a Takarékbank, amely március 18-átt követően is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére fog állni, tehát az is hozzájut a pénzéhez, aki 10 nap alatt nem jelentkezik.

Ezen felül magyar lakcímű magánszemélyeknek 2,5 millió forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén a kifizetések a Magyar Posta Zrt.-n keresztül történnek postai utalványon. 200 ezer forintig házhoz viszik a pénzt, ezt meghaladó összegnél az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés. 2,5 millió forint felett a magánszemélyek kártalanítása a Takarékbank fiókjaiban történik banki átutalással vagy ott nyitott számlára.

Magyar székhelyű cégek, egyéni vállalkozók, társasházak, alapítványok, egyesületek 20 ezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután bejelentik a számlaszámukat, ahová az utalást kérik. 20 ezer forint feletti kártalanítási összegnél a Takarékbanknál lehet megkapni a pénzt utalással megjelölt számlaszámra, vagy ott nyitott számlára.

Aki új számlát akar nyitni, az a lakossági számlák banki ajánlatait itt tudja összehasonlítani, a cégek pedig itt válogathatnak a vállalati bankszámlák kínálatából. A kisvállalkozásoknak speciális csomagokat is kínálnak a bankok. Aki most ügyesen választ, most akár 80 ezer forint jóváírást is kaphat az új számlájáért, és még a sberbankosok ismerősei is jól járhatnak – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkező betétesek összeghatártól függetlenül OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanítási összeget.

Jelenleg a betéteseknek az OBA-kártalanítással kapcsolatban nincs teendőjük, meg kell várniuk az OBA tájékoztatását, és annak megfelelően kell eljárniuk.

Arról itt írtunk, hogy a 38 millió forint feletti követelésekkel mi lesz, hogyan és kinél lehet ezt az igényt bejelenteni.

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?