Belföld, Hírek, Külföld

Ausztria rendőröket ad a magyar–szerb határra, a honvédség is felkészült

Ausztria újabb rendőröket küld Magyarországra, a magyar-szerb vasúti forgalom megfigyelésére – jelentette be Karl Nehammer belügyminiszter az ORF Zib2 című műsorában. A tárcavezető arról is beszélt: Ausztria kész arra, hogy szükség esetén megvédje határait.

 

 
 

KAPCSOLÓDÓ:


 

 

 

 

Ha ismét migránsok érkeznének az osztrák határhoz, a törvény értelmében megállítják őket – jelentette ki a belügyminiszter a vasárnap este sugárzott műsorban. Nehammer hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni. Arról is beszélt, hogy egy biztonsági hálózat kialakítására törekednek; ennek értelmében újabb rendőröket és szükség esetén anyagi támogatást is biztosítanak Görögországnak; segítik a menekültútvonalaknál elhelyezkedő kelet- és nyugat-balkáni országokat, és az intézkedés részeként újabb rendőröket küldenek a magyar-szerb határhoz is.

Az osztrák ORF szerint Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn a határ közelében fekvő Nickelsdorfban találkozott is az osztrák belügyminiszterrel. 19 rendőrből álló csoportot adott át Pintérnek, a csoporthoz a jövőben kutyakezelők és szolgálati kutyák is csatlakoznak.

A migránsokat „hamis ígéretekkel” csalogatják a török-görög határhoz – mondta a belügyminiszter.

Karl Nehammer hangsúlyozta: az embereknek meg kell érteniük, hogy ennek semmi értelme, ezért a származási országuk nyelvén, a közösségi médián keresztül próbálják megszólítani őket, hogy ne keljenek útra.

A tárcavezető hangsúlyozta az Európai Unió és a Törökország közötti megállapodás betartásának fontosságát is. Aggasztónak nevezte, hogy „emberek sorsából és szenvedéséből politikát csinálnak”, hiszen jelenleg 18 ezren keltek útra az Európai Unió irányába.

 

 
 

 

 

Emlékeztetett arra is, hogy Törökország a megállapodás értelmében 6 milliárd eurót kap az EU-tól. Recep Tayyip Erdogan török elnök újabb anyagi követelésére reagálva úgy fogalmazott: érthető, hogy az Európai Bizottság szigorúan ellenőrzi, mire fordítják a pénzt.

Németh Szilárd: a Magyar Honvédség felkészülten védi a határt

A magyar határ védelme továbbra is elsődleges feladat, és a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült a feladat ellátására – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Németh Szilárd elmondta: a hercegszántói határvédelmi bázison tett látogatásán megbizonyosodott arról, hogy a katonák továbbra is esküjükhöz híven őrzik az ország határait.

A legfontosabb továbbra is „Magyarország függetlenségének megvédése, a magyar emberek biztonságának és szabadságának biztosítása”, a magyar katonák pedig minden olyan felszerelést és kiképzést megkaptak, amely szükséges feladatuk magasszintű ellátásához – fogalmazott az államtitkár. Felhívta a figyelmet az erősödő migrációs nyomásra, valamint a koronavírus-fertőzés veszélyére.

 

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?