Belföld, Hírek

TASZ: A rendőrök követtek el súlyos erőszakot, nem a tüntetők

Az igazán súlyos erőszakot nem a tüntetők, hanem a rendőrök követték el, akik kiskorúak ellen, aránytalanul és indokolatlanul vetettek be könnygázt és tonfát, egy olyan tüntetésen, ami egy több mint egy éve tartó, békés és a kormány által eddig teljességgel semmibe vett tiltakozássorozat következő állomása volt

 

 

 

– írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében, reagálva a szerda esti diáktüntetésen történtekre, ahol a demonstrálók rohamrendőrökkel csaptak össze a budai Várban, Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében.

Az események akkor váltak erőszakosabbá, amikor néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához. A rendőrök könnygázt is bevetettek, több tüntetőt pedig berángattak a kerítések mögé, köztük a Momentum egyik országgyűlési képviselőjét, Tompos Mártont is, a párt panaszt tesz a rendőri intézkedés ellen.

A tüntetésről szóló videós összefoglalónkat itt láthatják:

A civil jogvédő egyesület szerint a rendőrség minden felelősséget a tiltakozókra hárít.

TASZ: Nem volt jogellenes a tüntetés

A szerdai státusztörvény bevezetése ellen szervezett tüntetés 16:00-kor kezdődött a Szent István-bazilikánál, ezután a demonstrálók átvonultak az Alkotmány utcába, innen pedig a Clark Ádám térre. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a cél ismét a Karmelita lesz, mint ahogy múlt héten is ott végződött a diákok tiltakozása. A TASZ szerint azonban sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a tüntetést. A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetésen, akár be van jelentve a demonstráció, akár nincs: biztosítania kell. Információink szerint az Alkotmány utcától a Margit hídon át tartó vonulás egészen a Clark Ádám térig be volt jelentve előre, biztosítva volt, így csak maga a Karmelitához szervezett spontán akciót nem közölték előre a szervezők. Viszont a rendőrök is sejtették, hogy mi várható, hiszen helyszíni tudósítónk szerint miközben tartott a tüntetés hivatalos része, már nagy rendőri készültség volt a Karmelitánál, és a Karmelitán kívüli építési terület kordonjait is kijjebb tolták.

A TASZ szerint a bejelentés elmaradása tehát mindössze annak az egyetlen személynek a szabálysértési felelősségét alapozza meg, akinek szervezőként be kellett volna jelentenie a tüntetést.

A rendőrség ezek ellenére egy ponton jogellenesnek nyilvánította a Karmelitánál folytatódó tüntetést, mindenkit felszólított, hogy hagyják el a helyszínt, lépjenek hátrébb, mert különben megvalósítják a hivatalos személy elleni erőszakot. Azt is mondták, hogy következményei lesznek a jogellenes magatartásnak, vagyis oszlatás lesz. Ehhez hasonló figyelmeztetést az előző tüntetésen nem hallottak a résztvevők. A TASZ jogásza, Hegyi Szabolcs személyesen is kint volt az eseményen, szerinte ezen a ponton a demonstráció továbbra is békés volt, igaz heves skandálás és „nyomakodás” volt, de ezek még nem indokolták volna az oszlatást, a rendőrség is türelmesen várt.

Az építési terület bontása után indult a dulakodás

Egy idő után a tüntetők egy része azonban elhagyta a helyszínt, és az építési terület másik oldalához ment, ahol több diák elkezdte lebontani a Színház utca felőli kordonsort. Mikor sikerült bizonyos részeken áttörniük, már rohamrendőrökkel találták szemben magukat, itt alakult ki először komolyabb dulakodás, és a rendőrök könnygázt és tonfát, vagyis gumibotot is bevetettek. Itt történt meg az is, hogy a rendőrök berántottak pár embert a kordonsor mögé, és hátul a földre teperve megbilincselték őket. Itt rántották be Tompos Márton képviselőt is.

A TASZ szerint ugyan a kordonbontás megalapozhatta volna az oszlatást, de mivel nem a rendőrökre támadtak a tüntetők, a reakció így is aránytalan volt. Nagyrészt fiatalok ellen alkalmaztak könnygázt és tonfát, pedig nem érte váratlanul a rendőröket a tiltakozók indulata. Szerintük egy ilyen helyzetben az erre kiképzett, elvileg professzionálisan felkészített rendőrségnek kellett volna észnél lennie, nem utólag hibáztatnia az indulattól fűtött diákokat.

Maszkviselés miatt igazoltattak

Mikor a tüntetés ismét békés lett, a rendőrök több embert is elkezdtek igazoltatni. A Telexnek egy tüntető azt mondta: őt azért igazoltatták, mert maszkot viselt, és ezt ilyen tömegrendezvényeken a beazonosítás biztosítása miatt nem tehette volna meg. A TASZ jogásza szerint itt a tüntetők a könnygáz elleni védekezésül takarták el az arcukat, de a gyülekezési törvény ezt is tiltja. Az igazoltatás viszont önkényes volt, mert csupán néhány, véletlenszerűen kiválasztott embert emeltek ki a tömegből, valószínűleg azért, hogy megfélemlítsék a tüntetőket.

TASZ: Súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők

A rendőrség hivatalos közlése szerint „a rendőrökre támadók közül” öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. A TASZ információi szerint közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével, a jogvédő szervezet szerint ennek a következménye legfeljebb szabálysértés lehetne. Főleg azért, mert Hegyi Szabolcs szerint

azt a fiatalkorút, akinek közelről a fejére fújták a könnygázt, és akit a legdurvább erőszakkal tepertek le és bilincseltek meg, gyanúsítás nélkül engedték el.

A fiúnak az előállítása ideje alatt nem engedték meg azt sem, hogy találkozzon a szüleivel, mint ahogy Tompos Márton párttársait sem engedték be a momentumos képviselőhöz.

A TASZ jogásza szerint mindebből az látszik, hogy súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők.

„Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le” – írja a TASZ közleményében.
A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök reggel azt közölte, hogy nyomozást indítottak a rendőrök elleni támadás miatt. Az ügyben egy embert őrizetbe vettek.
forrás: telex.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?