Belföld, Hírek, Külföld

Magyarország 10,6 milliárd forintért épít két kórházat Kenyának

Magyarország 50 millió dolláros kötöttsegélyhitel-program elindításában állapodott meg Kenyával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten csütörtökön, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Monica Juma kenyai külügyminiszterrel.

 

 

 

 

 

 




A magyar külügyminiszter azt is közölte, hogy 35 millió dollárért (10,6 milliárd forintért) két kórházat fognak építeni magyar vállalatok Kenyában, 10 millióért (3 milliárd forintért) élelmiszeripari fejlesztéseket hajtanak végre, 5 millió dollárért (1,5 milliárd forintért) pedig öntözési rendszert modernizáló beruházásokat végeznek majd magyar cégek.

Szijjártó szerint kulcsfontosságú kooperálni azokkal az afrikai országokkal, amelyek partnerek a migráció kiváltó okainak kezelésében, a terrorizmus elleni küzdelem összehangolásában, és abban is, hogy úgy növeljék az államok népességmegtartó képességét, hogy lépést tudjanak tartani a lakosságszám növekedésével.

Hozzátette, mivel Kenya ilyen ország, ezért nagyon becsülik a kétoldalú együttműködést. Nagy hangsúlyt fektetnek a gazdasági és az oktatási kooperációra, hogy csökkentsék az elvándorlást Kenyából, valamint meg tudják erősíteni az ország regionális stabilizáló szerepét – jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, hogy évente száz ösztöndíjat biztosítanak kenyai hallgatóknak magyar egyetemeken. Összehangolják, fejlesztik a diplomáciai képzéseiket is – mondta, és kifejtette, hogy Magyarország Szlovéniával közösen 33 millió forint értékben egészségügyi eszközöket visz kenyai kórházaknak.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?