Belföld

Udvarias tömeggyilkos és Beyoncé-utánzat – ilyen volt az X-Faktor utolsó válogatója

A táborban láthatunk majd rappereket, jazzénekest és 54 éves újrakezdőt, de már szombaton is volt egy nagy visszatérés.

 

 

Az X Faktor 7. évadjának 4. válogatójának legnagyobb tanulsága, hogy jövőre nem vállalom ennyiért. Némelyik produkció hatására az agysejtjeim lemingek módjára vetették magukat a biztos halálba.

A műsor első versenyzője, Krisztián rappelt. Mivel az első reklám előtt került adásba, tudni lehetett, hogy rossz lesz. És tényleg. Van önbizalma a srácnak. Ezzel fel is soroltam az összes erényét. Azért érkezett a műsorban, hogy bebizonyítsa a neten és az életben őt gúnyolóknak, hogy gyökerek, neki pedig igenis helye van az X Faktorban. Nem csigázlak: nincs. Gáspár Lacinak ugyan meglepő módon tetszett, már látta maga előtt a Krisztiánból készült mémet. Szerinte eredeti volt. És hát végül is Szalacsi bácsi is eredeti volt, tehát ebben az értelemben akár igaza is lehet. Gigi felvállalta, hogy ő gyökér, és nemet mondott. Puskás Peti igent mondott, vagyis ott folytatta, ahol a múlt héten abbahagyta. Szerencsére jött ALex, aki kimondta a boldogító neme, amit Gáspár Laci őszintén rossz néven vett.

„Tudod, mekkora dolog lett volna neki?”

De Alex kimondta azt a tőmondatot, amit minden mentornak a csuklójára kéne tetoválni:

„És?”

A következő három versenyző gyanús, hogy téma lesz a Facebookon működő Chemtrail Rajongói Csoportban. Az ázsiai beütésű Hu „varázs” napszemüvegben érkezett. Puskás Peti nem állta meg, hogy le ne üsse a magas labdát:

„Pucérnak látsz benne minket? Mert akkor Gigi, állj fel.”

 

 

Mint kiderült, Hu izgulós, és a napszemüveg hivatott ezt „elrejteni”. Ez kb annyira vált be, mint az egyszeri elefántcsontparti vezérkari főnöknek a golyóálló öv. (Értsd: sehogy.)

Peti és Gáspár Laci egyszerre sütötte el még a „Huhúú” poént szegény srác nevének rovására, de még ez is nívósabb volt a produkciónál.

Zoltán Abonyból zöld színű varázsszőnyeget terített le. Mint a bemutatkozó kisfilmből megtudtuk, amióta rátalált erre a szőnyegre, azóta megjött a hangja, és tud énekelni. Örök rejtély marad, mi keltette benne ezt a tévképzetet.

A tard triót Szabó Zsuzsa zárta, aki mezítláb lépett színpadra, hogy érezze a föld energiáit. Hogy nem létezik föld energia, vagy csak az énektudásra nincs semmilyen hatása, döntse el mindenki maga.

Vannak, akik a természet fölötti erőkben bíznak, és vannak, akik a technikában. Molnár Petra nem hozott kísérő zenét, hanem egy bluetooth-t kanyarított a fülére, mert mint elmondta, ha hallja az alapot és az eredeti előadót, úgy az intuációra (sic!) sem kell figyelnie, bármi is legyen az. Hien dalát énekelte, és én csak abban tudok bízni, hogy Hien ezerrel próbál a holnapi Sztárban sztár adásra, így nem volt ideje megnézni. Ahogy Laci megfogalmazta:

„Nagyon jó ötlet volt, hogy a zenét csak te hallottad. Az volt a hiba, hogy az éneket is csak neked kellett volna hallani.”

Szegő Tamás bluetooth-hangszóróval próbálkozott. Sokat elmond a produkcióról, hogy a kulisszák mögött a saját fia is fogta a fejét. Miután haza küldték, a folyosón még próbált önigazolást keresni:

„Szerintem annyira nem volt gáz…”

De a családja nagyon szeretheti, mert őszinték voltak:

„De az volt…”

 

 

Az X-Faktor válogató azért jó műsor, mert megtanulod szeretni a reklámszünetet. Egyrészt kicsit kipihenheted az átélt sokkot, másrészt a második részbe mindig szerkesztenek legalább egy elfogadható hangot. A jó énekesek ugyan nehezen eladhatóak, de egy zenei tehetségkutatóban sajnos elengedhetetlenek- legalábbis egyelőre.

Király Dominika elég jól tolta Kevin Harris Feels című nótáját. Laci és Gigi feldicsérte, de jött Alex.

„Nem akarom elrontani a pillanatodat” kezdte Pierrot-ba oltott Puzsér Róbertként, vagyis nyilvánvaló volt, hogy elrontja. Nemmel szavazott, de három kollégáját ez nem zavarta, így Dominikát is hallhatjuk majd a Táborban.

A műsor készítői valamit benézhettek, mert sorra kaptuk a továbbjutó énekeseket. Igaz, hármat összevágva. Melany, Krisztián és Béci is meggyőzte a mentorokat.

Molnár Kinga egy nagyon hadarós rapszámmal érkezett, és érzem, hogy sudribunkó vagyok, amiért nem ismerem a számot, de ez van. Továbbjutott. El kell ismerni, hogy jól csinálta, de valaki szólhatna már az amúgy általam nagyra tartott mentoroknak, hogy nem a Hungary’s Got Talentben zsűriznek. Változatlanul nem értem, mit remélnek a rapperektől egy olyan műsorban, ahol a lényeg, hogy a versenyzők többféle stílusban énekeljenek.

Ezután a visszatérők blokkja következett. Nem ritka, hogy egy korábban rosszul szereplő versenyző visszatér az X Faktorba, és sikerült bizonyítania. Danics Dóra például miután a mentorházból kiesett, a következő évben megnyerte a versenyt.

Na persze Hörcher László és az udvarias tömeggyilkos formáció nem ilyen. Miután a stáb hosszasan berendezte a színpadot, a mentoroknak egy pillantás elég volt a zenekarra – amely idén vagy az Állatfarmot, vagy a Dr. Moreau szigetét vette alapul a fellépő jelmezeihez – hogy mindörökre haza zavarja őket. A frontember ezt sűrű szitkozódással vette tudomásul. Hogy miért nem kapcsolták ki azonnal a mikrofonját, rejtély. Na jó, dehogy rejtély, a Hörcher László-félék kincset érnek a tévéseknek: legalább 3 perc hasznos anyag, különösebb erőfeszítés nélkül.

Kovács Pali tavaly a mentorházig jutott, és úgy döntött, ad magának második esélyt. A mentorok persze teljesen oda-vissza voltak, elhangoztak az ilyenkor kötelező közhelyek. Pali ezúttal Linkin Parkot hozott, de beletört a bicskája. A mai teljesítménye alapján repülnie kellett volna, de a tavalyi teljesítményre alapozva tovább engedték. Megint egyedül Alex mondott nemet. Néha úgy érzem, ő az egyetlen a mentorok közül, aki tudja, milyen műsorban van.

Reklám után a dalszerzők jöttek. Csányi Rita döbbenetesen jól énekelt el egy meglepően jó saját dalt. Alex azt mondta rá, bármelyik rádióban el tudja képzelni. Kár is szót vesztegetni rá, nézzétek meg a videót, magáért beszél. Nem volt kérdés az öt igen. Jó, az enyém senkit nem érdekel, de nálam van a billentyűzet.

Ez volt a beetetés, megint jött az önjelölt zsenik sora. Szabadi Vidor („A mátészalkai Iglesias” – PP) Mátészalkáról a „Menni kell” című dalát hozta, és azt kell mondjam, önbeteljesítő jóslatnak bizonyult.

 

 

Szupuka Zsuzsát emelném ki még ebből a részből, hogy eloszlassak egy félreértést. Igaz, Ruzsa Magdi a Vajdaságból érkezett, de attól, hogy valaki a Vajdaságból érkezik, még nem Ruzsa Magdi. Majd mindegyik válogatóba jut egy-két jelentkező, aki ezt elfelejti.

Ujj Emőke romantikus dalt ígért. Ebből idéznék is:

„Szádon a csókom úgy olvad szét, mint jégkrém, a nyelvemmel úgy nyalom én.”

Kár is lenne tagadni, ez váratlanul érte a mentorokat és engem is. Annyira azonban mégsem sikerült sokkolni őket, hogy zavarukban továbbjuttassák Emőkét.

Nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy minden válogatóban kötelezően van egy versenyző, akinek már fellépései vannak, kvázi profinak érzi magát, hatalmas körítéssel és arccal kiáll a színpadra, és csúnyán megbukik. Ezúttal Bexnek jutott ez a hálátlan szerep. Hiába a háttértáncosok, ahogy Gigi fogalmazott, az egész egy rossz Beyoncé-utánzat volt.

Puskás Peti ugyan felvetette, hogy bár a produkció valóban elég rossz ízlésű volt, Bex nem teljesen tehetségtelen, és talán segíthetnének neki rátalálni a helyes útra. De igen szavazatával egyedül maradt, mint Ripley hadnagy a Nostromó fedélzetén. Szerencsére Bex lelke nem sérült, azonnal talált magának összeesküvés elméletet: nem hagyhatták, hogy Giginek konkurenciája legyen.

Következett a műsor történetének legbizarrabb produkciója, a Dinamic Duo. Szó bennszakad, hang fennakad. Inkább mutatjuk, annál is inkább, mert a mentoroknak sikerült egy egész jó kis kabaré számmá változtatniuk a műsorszámot:

Egyetlen kérdés: Gáspár Laci és Bye Alex tényleg látja maga előtt, amíg üdvöskéik eldünnyögnek a döntőig?

Szandra következett, aki egyedül neveli a gyermekét, és utóbb a produkcióját látva, kezdem érteni, miért. Én még embert Whitney Huston ilyen magabiztosan, ennyire hamisan énekelni nem láttam. Szandra nem érzékelte, hogy hibázott volna, amikor Gáspár Laciék nagyon kedvesen, virág nyelven próbálták értésre adni, hogy énekelni, na azt például nem tud. Ő úgy dekódolta az üzenetet, hogy nem énekelt elég bátran. És miután megkapta a négy nemet, odakint még előadta, hogy csak azért küldték haza, mert a többiek nem mertek a Gáspárral ellenkezően szavazni, és próbálja meg bárki úgy elénekelni, mint ő. Könyörgöm, ne! Ahogy Ackbar admirális mondotta volt: Ez csapda!

 

 

A mezőtúri Juhász Patrik Zoltán (röviden Pazo) a rajongás élő szobra. Imádja az X-Faktort, azért jelentkezett, hogy bepillanthasson a kulisszák mögé. Látszott rajta, hogy majd elélvez a gyönyörtől. Kiss Ramónát azonnal megölelte, a mentoroktól első dolga volt autogramot kérni. Majdnem belehalt, úgy izgult. Szerintem nincs szőrösszívű néző, aki ne zárta volna szívébe. Gigi sokunk gondolatát fogalmazta meg, amikor odasúgta a mentortársaknak: fú de jó lenne, ha jó lenne. De nem lett. Zoltán amúgy a kudarctól sem tört le, kifelé menet is csak azt tudta mondani: Imádlak titeket! Az őt elkísérő apukája is csak azért bánkódott, mert ő maga nem ölelte meg Kiss Ramónát.

A 29 éves Sebastian Hosu Erdélyből származik, de tíz évben Bécsben él, politológus. Kicsit olyan, mint ha a fiatal Kautzky Armand játszaná Harry Pottert. Csak míg Armandból a békebeli úriember belülről fakad, Sebastian borzasztóan művinek tűnik. Ehhez képest meglepően jó hangja van. Legnagyobb csodálkozásomra a zsűri tanakodott, különösen Puskás Peti, aki úgy látszik most próbálta eloszlatni azt a látszatot, hogy minden hülyét megszavaz. Oké, tény, hogy Sebastian előadása lehetett volna érdekesebb, izgalmasabb is, de hogy a hangja meg van hozzá, az nem kétséges. Alex persze nemet mondott, de így is összejött a három igen.

Következett három férfiú, közös bennük, hogy izgultak, de továbbjutottak. Külön öröm számomra: megkockáztatom, hogy az X-Faktor, de talán a tehetségkutatók magyarországi történetében is először hangzott el Muddy Waters. Az 53 éves Ölveti László már csak ezért is megérdemli, hogy szurkoljak neki.

Az USNK duó jóvoltából végre hallhattunk egy igazán színvonalas rapprodukciót. 4 igennel mentek tovább. A műfajjal kapcsolatos kétségeimet már sokszor megfogalmaztam. Maradjunk annyiban, hogy kíváncsi leszek.

A hab a tortán Urbanovics Vivien volt. Jennifer Hudson-dalt hozott. Ha helyenként hibákkal is, de gyönyörűen énekelt.

Ezzel a válogatóknak vége, jövő héten már a tábor következik. ByeAlex pedig tökéletesen összefoglalta ezt az elmúlt három hetet:

„Itt ülünk napok óta, láttunk egy csomó tökkelütöttet, kutyaütő énekeseket meg borzasztó performanszokat. De valójában, amikor annak idején kitalálták az X-Faktort, akkor azt azért találták ki, hogy ilyen kis szandálos, egy helyben cammogó kislányok bejöjjenek az utcáról, és aztán egyszer csak szupersztár legyen belőlük.

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?