Belföld, Hírek

Operatív törzs: Semmiféle gyermekfelügyelet nem lesz az iskolában és óvodákban!

A lezárások hétfőtől megkezdődnek, ám a nőnapra tekintettel a virágosok aznap még nyitva maradhatnak. Kezdődik viszont az alsó tagozatosok online oktatása, több szolgáltatás is leáll, a nem létfontosságú üzletek bezárnak, viszont a dohányboltok és a barkácsboltok nyitva lehetnek.

 

 

 

 


A járványügyi adatok közben egyre romlanak: ismét a hatezres sávban mozog az új fertőzöttek száma, illetve jóval meghaladja a százat a halálos áldozatoké. A lezárások emiatt március 7-től, hétfőtől két héten át, március 22-ig tartanak, de az általános iskolai alsós digitális oktatásból a jelen állás szerint csak a tavaszi szünet után térhetnek vissza a gyerekek.

Itt megnézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 5.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 5.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 5., péntek

A tájékoztatón elhangzott:

Dr. György István államtitkár:

Az elmúlt órákban néhány dezinformáció látott napvilágot, de az oltási tervnek megfelelően halad az oltás. (Az oltási munkacsoportért felelős államtitkár arra céloz, hogy a koronavíirus.gov.hu oldalon benne hagyták a mai adatok szövegében azt, hogy elmarad a hétvégére terveztt tömeges oltás, majd ezt a szöveget levették, de nekünk van róla képernyőfotónk, szóval, valamit elrontottak, nem dezinformációról van szó…)

862.953 ember kapta meg az első oltást, 279 ezer a másodikat is – mondta ezek után az államtitkár, majd felsorolta, mennyi vakcina érkezik a tervek szerint.

Az AstraZeneca-vakcinát az érintettek mégsem kapják meg, az ezzel történő oltás ugyanis technikai okok miatt elmarad. Az ezektől oltakozóktól sms-ben kérnek majd elnézést, a későbbiekben viszont sor kerül e vakcinák beadására.

Ettől függetlenül a jövőhéten 400 ezernél több vakcinát használnak majd fel.

Dr. Maruzsa Zoltán,

köznevelési államtitkár:

Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az iskolákban március 31-ig, ezután jön a tavaszi szünet, a hagyományos oktatás pedig majd csak azután indulhat újra, legalábbis a tervek szerint.

Ahol nincs eszköz otthon a családban, az iskolákat kérik, hogy adjanak megfelelő berendezéseket a családoknak az online oktatáshoz.

Sem az óvodákban, sem az iskolákban nem lesz gyermekfelügyelet, mert egy rövid, de teljes leállásra készülnek, ám ha a gyerekek ott lennének az intézményekben, ennek hatékonysága elveszne.

A gyerekek étkezését biztosítani kell, elvitelre és kiszállításra lesz mód!

A felsős általános iskolásoknál és középiskolásoknál nem lesz változás, sőt, utóbbiak folytathatják a vizsgákra való felkészülést is, ahogy eddig, akár személyes jelenléttel is, a védelmi intézkedések betartásával.

A szóbeli felvételi vizsgáknál – a nyolcadikosoknál – javasolják azt, hogy ezeket helyezzék az online térbe. Aki beteg volt most, azoknak március 19-ig szervezhető új, pótidőpont!

A kollégiumok, sportkollégiumok működésében nem lesz változás.

 

 

Müller Cecília,

országos tisztifőorvos:

Az utolsó hat hét csökkenése után ismét erőteljes fertőzöttségi emelkedés tapasztalható szinte az egész világban. Az európai országok több mint felében van drasztikus emelkedés a járványügyi adatokban – mondta a tisztifőorvos, aki ismertette a legfrissebb hazai adatokat, amelyeket részletesen itt olvashat el.

Napról napra növekszik a koronavírus-mutációk száma a világban. Ezek egy része sokkal gyorsabban terjed és sokkal komolyabb fertőzést okoz, sőt, a rosszabb hír, hogy leírtak már az oltóanyaggal szemben ellenállóbb vírusvariánst is, így a dél-afrikai és a brazil mutációt. Ez kihívás elé állítja az oltóanyaggyárakat, hogy miként módosítsák a vakcináikat, hogy védjenek ezek ellen is.

Itthon a megbetegedettek fertőzőképessége növekszik, mert a fertőzéseket jellemzően már a brit mutáns okozza.

A járványügyi szakemberek a higiénés szabályok szigorításával és a védelem kialakításának gyorsításával próbálnak válaszolni a helyzetre.

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik. Ez egy nagyon széles réteg, közel másfél millióan vannak. Folyamatosan kerül rájuk sor, Müller Cecília további türelmet kért.

Az időseket a háziorvosoknál a kínai Sinpoharm vakcinával és Modernával oltják, a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az idősek csoportjának oltása szépen halad. 432-en vannak 100 év feletti lakosok is, akiket már beoltottak.

A tisztifőorvos mindenkit ara kért, hogy az idősek, akik a háziorvoshoz, vagy kórházi oltópontra mennek, időben és felkészülten érkezzenek. A közvetlen érintkezést, beszélgetéseket, váróteremben való ücsörgést kerüljék el, ha lehet. Kapcsolataikat technikai eszközök segítségével oldják meg, például telefonon. Ugyanis 2-3 hét kell valamiféle védelem kialakulásához, ennek idő kell, hogy a súlyos, szövődményes, halálos esetektől megkímélje őket.

A maszkviselés szabályait mindenki tartsa be, ennek részletei a hamarosan megjelenő kormányrendeletben bene lesznek.

Növekszik az oltakozási kedv, a jövő héten párhuzamosan több csoport oltása is zajlik majd. Decemberben még csak 15 százalék volt az oltakozási kedv, most már 42 százalék.

Jelentős a növekedés, soha nem látott mértékben növekszik a fertőzések száma. Az egészségügyi ellátórendszert ez rendkívüli módon leterheli, több mint 6800 ember van kórházban, 677-en lélegeztetőgépen vannak. Az elmúlt napon 143-an elhunytak, köztük egy 29 éves fiatal is.

Az egészségügyi ellátás nagy terheléssel, de működik. A terhelés enyhítésére az a döntés született, hogy a favipiravir gyógyszer, amit eddig csak kórházban adhattak be, már a járóbeteg-ellátásban is alkalmazható lesz! Az influenza kezelésére engedélyezett ez a gyógyszer, de más vírusok, így a koronavírus ellen is hatékony, ezért a közeljövőben úgynevezett off-label alkalmazást engedélyeznek. (Ez azt jelenti, hogy soron kívül engedélyezik azt, hogy egy gyógyszert másra is használjanak, mint amire készült.) A gyógyszer szedését megelőzően nyilatkozatra lesz szükség, amelyben minden tájékoztatást megadnak a betegeknek. Ettől azt várják, hogy a korai szakaszban alkalmazva megakadályozza, hogy a beteg kórházba kerüljön. A járóbeteg-ellátásban résztvevők megkapnak majd minden tájékoztatást a gyógyszerről – jelentette be Müller Cecília!

Az NNK területén új, BSL4-es labor épül, ami a legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálása lesz képes a csúcstechnológiája révén. Ez a jelenlegi, különleges labort többszörösen felülmúló labor lesz – jelentette be Müller Cecília.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?