Belföld

Ennyiért lángosozhatunk idén a Balatonon

Egy friss elemzésben mérték fel, hogy mennyit változhatnak idén a balatoni vendéglátóhelyek árai. A főszezonban most is áremelkedésre lehet számítani, ugyanakkor a vendéglátósok várhatóan ügyelnek majd arra, hogy árszintjük ne lépje át a vendégek ingerküszöbét.

 

 

 

Az rtl.hu egy friss riportban járt utána annak, hogy milyen árak várhatók a Balaton környékén az idei évben.

A badacsonytomaji strandon egy babgulyás 2390 forintba, egy harcsapaprikás túrós csuszával pedig 2990 forintba kerül, de Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a csúcsszezonra ez a legtöbb helyen emelkedni fog.

MÍG EGYES VENDÉGLÁTÓSOK AZ ELŐSZEZONBAN MÉG A TAVALYI ÁRAKAT ALKALMAZZÁK, ADDIG A VENDÉGEKNEK A FŐSZEZONBAN VALÓSZÍNŰLEG 8-10 SZÁZALÉKOS EMELKEDÉSSEL KELL SZÁMOLNIUK.

Gyenesdiáson egyik fagyizójában például egy gombóc fagylalt 600 forintba kerülhet, ami 50 forinttal drágább a tavalyi árnál. Ahogy a Haszon is írja, az egyik helyi vállalkozó szerint ez az áremelkedés az alapanyagok árának növekedése miatt tapasztalható: példának okáért a csokoládé világpiaci ára mintegy 30-35 százalékkal emelkedett 2023-hoz képest.

Ugyanakkor Kovács szerint az áremelkedés nemcsak a Balatonnál, de országszerte is érzékelhető lesz,

BÁR A VENDÉGLÁTÓSOK IGYEKEZNEK MINDENT A KERESLETHEZ IGAZÍTANI AZÉRT, HOGY NE LÉPJÉK ÁT A VENDÉGEK INGERKÜSZÖBÉT.

A bicikliseknek viszont jó hír, hogy 400 kilométernyi KalandKörrel bővült a Balaton környéke

A lángosok árai például tavaly átlagosan 24-45 százalékkal növekedtek 2022-höz képest, ami a G7 márciusi cikke szerint egy badacsonyi vendéglátóhelyen a következőképpen nézett ki. Egy sima lángos ára 650 helyett 950 forintra, egy sajtos lángos ára 990-ről 1350 forintra, míg egy sajtos-tejfölös lángos ára 1250 forintról 1550-re ugrott.

Ezekből az árakból kiindulva idén egy sima lángosért legalább 1089, egy sajtosért 1485,

A LEGKEDVELTEBB SAJTOS-TEJFÖLÖS VERZIÓÉRT PEDIG ALSÓ HANGON IS 1705 FORINTOT IS KI KELL MAJD FIZETNÜNK.

Ezek az árak ugyanakkor területenként eltérőek lehetnek, néhány helyen a sajtos-tejfölös lángosok ára már tavaly nyáron is megkörnyékezte a kétezer forintot. A főételek árai jellemzően négyezer és ötezer forint között ingadoztak, egy 10 százalékos emeléssel ezekből idén 4400-5500 forint lehet.

A MÁV-nál idén is várják a fiatalok jelentkezését: Utazós nyári munka: diákok jelentkezését várja a MÁV a Balatonnál

 

Pénzcentrum tavalyi gyűjtése szerint a strandbelépők árai 800 és 2000 forint között ingadoztak. A táblázat szerint míg például Szepezden 800 forintért is strandolhattak az emberek, addig Balatonfüreden 1600-2100 forintot kértek el, míg Siófokon a legdrágább jegy a 2500 forintos árat is elérte.

A magazin a cikk zárómondatában összegezte; utazással, étkezéssel és strandbelépőkkel együtt – ám szállás nélkül – egy 4 fős család számára 2023-ban körülbelül 50 ezer forintba került egy egynapos balatoni kiruccanás. Kérdéses, ez idén pontosan mennyire jön majd ki. Az ételek drágulásának várható mértékét alapul véve, ha erre a végösszegre is 10 százalékot rakunk, akkor az 2024-ben 55 ezer forintot jelentene.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?