Belföld, Hírek

Másodfokú riasztás: zivatar, felhőszakadás, jégeső csap le a fél országra

Több megyére első- vagy másodfokú riasztást adtak ki, mivel rövid idő alatt nagy mennyiségű eső eshet és a szél is feltámadhat.

 

 

 

 




Kedden este érkezik az országon végigvonuló hidegfront második hulláma, ami kiadós zivatarokkal, felhőszakadással és jégesővel hűti le a levegőt.

Ahogy korábban megírtuk, mára már több fokkal enyhült a hétfőn tetőző kánikula a nyugati országrészben, az előttünk álló éjszaka után viszont már a keleti, délkeleti részekre is megérkezik a lehűlés. Ennek köszönhetően a legtöbb helyen 10, de valahol akár ennél is több fokot eshet vissza a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint napközben a Nyugat-Dunántúlon helyenként, majd az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Az Északi-középhegységben szupercellás zivatarok is előfordulhatnak viharos szél, nagy méretű jég és felhőszakadás kíséretében.

Késő estétől azonban már egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később egyre keletebbre is várható zivatarok képződése felhőszakadás, néhol viharos széllel és jégesővel.

A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék.

 

 




 

 

 

A meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt Baranya, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt is. Felhőszakadásra figyelmeztetnek még Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében is.

Szerdán napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még kb. a Tisza vonalában előfordulhatnak. Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 mm-t meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a főváros térségében erős, időnként viharos (60-65 km/h), szerda este Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 km/h fölötti lökések kísérhetik.

Az OMSZ szerdára nagy mennyiségű eső miatt Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére elsőfokú, Heves és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Zivatarokra Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Tolna, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében figyelmeztetnek.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?