Belföld

Hernádi Zsolt tavaly több mint egymilliárd forintot keresett a Molnál

A Mol által a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett beszámolóból kiderült, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója 2023-ban több mint 1 milliárd forintnyi javadalmazást kapott, az alapbére pedig 211 millió forint volt.

 

 

 

A Mol-csoport közzétette a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az éves közgyűléshez tartozó közgyűlési dokumentumot. Itt publikálták a munkaviszonyban álló összes igazgató jövedelmét – közölte az Index.

Mint írják, Hernádi Zsolt tavaly igazgatóként több mint 986 millió forintot keresett, emellett a Mol igazgatósági tagjaként 94 millió forintot kapott.Ez azt jelenti, hogy összesen 1 milliárd és 81 millió forint volt a jövedelme egy év alatt.

A javadalmazása számos tételből áll össze. Alapbérként tavaly 210,6 millió forintot keresett, ami mellé 775 ezer forint béren kívüli juttatás járt, és most vált esedékessé a hosszú és rövid távú ösztönzőinek (ezek részben munkavállalói részvényprogramok voltak, részben pedig piaci index és részvényindex alapú hosszú távú javadalmazás) kifizetése is, ezekből 773 milliót kapott. Igazgatósági tagi tiszteletdíjként további 14,3 millió forintot vett fel a Moltól.

2017 óta egyébként most először emelkedett Hernádi Zsolt alapbére (35 százalékkal).

„Ha az iparági összehasonlítást és a pozícióval járó felelősséget nézzük, akkor kijelenthető: a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója 2022-ben még az átlagnál kevesebbet keresett, s nem is az ő javadalmazása volt a legmagasabb a vállalatcsoport vezetőségében. Mindezzel együtt régiós összehasonlításban, a csúcsvezetői bérek tekintetében Hernádi Zsolt javadalmazása átlagos” – írja a lap.

Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese sem járt rosszul. Ő összesen több mint 475 millió forintot keresett tavaly, míg Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója kis híján 300 millió forintot.

A jelentésből más érdekes adatok is kiderültek: az igazgatóság tagok közül Csányi Sándornak, Martonyi Jánosnak, Anthony Radevnek és Talal al-Awfinak az igazgatósági tagsága 2024. április 29. napján lejár. Az igazgatóság azt javasolja, hogy Martonyi János volt külügyminiszternek ne hosszabbítsák meg a tagságát, Csányi Sándor, Anthony Radev és Talal al-Awfi viszont folytatja a munkáját.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?