Hírek

Meglepő dolog derült ki Covid-oltásokról a nagyszabású kutatás során: 20 millió ember egészségügyi adatait elemezték

Kiderült, hogy a vakcina csökkenti a szívelégtelenség és a vérrögképződés kockázatát.

 

 

 

Egy kiterjedt tanulmány szerint a Covid elleni védőoltások akár egy évig is jelentősen csökkentik a szívelégtelenség és a fertőzéssel összefüggő potenciálisan veszélyes vérrögök kockázatát – írja a theguardian.com.

A kutatók több mint 20 millió ember egészségügyi feljegyzéseit elemezték az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Észtországban, és bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a vakcinákkal kivédhetőek a betegség súlyos szív- és érrendszeri szövődményei.

A Covid-oltások – köztük az Oxford-AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna vakcinái – rendkívül hatékonynak bizonyultak a súlyos betegségek megelőzésében a világjárvány idején, de bizonyos ritka szív- és véralvadási kórképekben is növekedést regisztráltak, hasonlóan ahhoz, amit más vakcinákhoz (például az influenza elleni oltásokhoz) kapcsolódóan tapasztaltak.

A legutóbbi tanulmány a Covid-oltás általános hatását vizsgálta, tekintettel arra, hogy a vírussal való fertőződés köztudottan jelentősen megnöveli a szívelégtelenség és számos egyéb súlyos szív- és érrendszeri probléma kockázatát.

– Ebben a tanulmányban azt mutatjuk be, hogy az oltott embereknél jelentősen csökkent a Covid utáni szövődmények kockázata – mondta Daniel Prieto-Alhambra, az Oxfordi Egyetem gyógyszer- és eszközepidemiológiai professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók leírják, hogy az Oxford-AstraZeneca és a Janssen által gyártott adenovírus-alapú Covid-vakcinák, valamint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái miként védtek a Covidhoz kapcsolódó szívelégtelenség és vérrögök ellen az első időszakban.

Eszerint a szívelégtelenség kockázata 55%-kal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 78%-kal, illetve 47%-kal csökkent a be nem oltottakéhoz képest.

Míg a vakcinák védőhatása hosszabb távon gyengült, a Covid-oltást kapottaknál kisebb a kockázata a Covidhoz kapcsolódó szívelégtelenségnek és a vérrögképződésnek, mint a be nem oltottaknak, akár egy évig is – állapították meg a kutatók.

Három-hat hónappal a fertőzés után a szívelégtelenség kockázata 39%-kal alacsonyabb volt a beoltott embereknél, mint a be nem oltottaknál, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 47%-kal, illetve 28%-kal csökkent. A fertőzés után 6-12 hónappal ugyanezen szövődmények kockázata 48%-kal, 50%-kal, illetve 38%-kal volt alacsonyabb a beoltottaknál.

A védőhatás feltételezhetően abból adódik, hogy a vakcinák csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?