Belföld

Kétszer annyit keres gyári munkásként Magyarországon, mint gyógyszerészként a Fülöp-szigeteken

Több mint 10 ezer filippínó vendégmunkás tartózkodik Magyarországon biztos és számukra jól fizető munkalehetőségek miatt. Úgy tapasztalják, hogy a magyarok kedvesek velük.

 

 

 

Az ukránok, a szerbek és a vietnámiak mögött a Fülöp-szigetekről érkezett a 4. legtöbb vendégmunkás Magyarországra. A több mint 10 ezer filippínó közül ketten részletesen mesélnek magukról a Deutsche Welle videójában.

Gonzales Jennyvie Berganio azt mondta, gyógyszerészként dolgozott otthon, de Magyarországon gyári munkásként kétszer annyit keres. A 36 éves Gallos Baby Monette Galang vegyészmérnök végzettségű, de a hazájában nem tudott elhelyezkedni, ugyanis szerinte a Fülöp-szigeteken elsősorban a friss diplomások kapnak munkát, mert nekik keveset kell fizetni.

Mindketten a biztos és számukra jól fizető munka miatt érkeztek Magyarországra. Egyébként tavaly nettó 550 eurós (mintegy 215 ezer forintos) keresettel csábították a filippínókat Magyarországra, gyári vagy mezőgazdasági területre.

A munkáltató cég fizeti a repülőjegyet, a vízumot, a biztosítást, emellett étkezési hozzájárulást, lakhatást és ingyenes wifit biztosít a vendégmunkásoknak. A megszólaló filippínók szerint a magyarok kedvesek velük.

Egy Fülöp-szigeteki munkaközvetítő azt mondta, habár Ausztriában sokkal jobb fizetéseket kínálnak, a magyarországi munkákra is bőven van jelentkező.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?