Belföld, Hírek

Gyilkos szúnyogok lepték el Magyarországot!

Olyan szúnyogok lepték el Magyarországot, amelyek halálos betegséget terjeszthetnek.

 

 

 

A Magyarországon megjelent ázsiai tigrisszúnyogokról ismert, hogy a nyugat-nílusi láz terjesztői, ám a kutatók eddig a vizsgált hazai példányok egyikében sem találták meg a betegségért felelős kórokozót – mondta Garamszegi László Zsolt biológus, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, a Szúnyogmonitor program vezető kutatója a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) portálján megjelent interjúban, amit az Origo szúrt ki. A szakértő a beszélgetés során arra is kitért, hogy ebben az évben már januárban kaptak bejelentést inváziós szúnyogok feltűnéséről.

Hazánkban mintegy félszáz őshonos szúnyogfaj él, de körülbelül tíz évvel ezelőtt még három inváziós faj is megjelent mellettük, így az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Míg a tigrisszúnyog leginkább a délnyugati országrészen fellelhető, addig a másik két faj állományai elszórtan helyezkednek el az országban, mivel csak nemrég jelentek meg nálunk.

Garamszegi László Zsolt úgy fogalmazott, az eddigi vizsgálatok még egyetlen invazív szúnyogfajban sem mutatták ki a nyugat-nílusi láz vírusát, de a hazánkban őshonos dalos szúnyog egyedeiben már többször azonosították e kórokozót. A biológus úgy gondolja, az utóbbi faj lehet a felelős az emberi megbetegedéssel járó hazai esetekért, de azt is elmondta, hogy az invazív szúnyogfajok számának növekedése nem növeli feltétlenül a járványveszélyt.

Úgy véli, folyamatosan monitorozni kell az országban megjelenő új szúnyogfajokat, hiszen olyan kórokozók terjesztésében játszhatnak majd úttörő szerepet, amelyek még nem is jelentek meg nálunk.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?