Érdekes

Olcsó a Temu, de lehetséges, hogy szemetet kapsz a pénzedért cserébe?

A Temu indulása óta vásárlók millióinak figyelmét keltette fel világszerte azzal az ígéretével, hogy lehetővé teszi számukra, hogy „milliárdosként vásároljanak”, vagyis fillérekért. A PDD Holdings nevű kínai e-kereskedelmi vállalat által üzemeltetett Temu 2023 decemberében a világ második leglátogatottabb kereskedelmi oldala lett az Amazon után.

 

 

 

Mit árul a Temu? A jobb kérdés az, hogy mit nem árul! A Temu egy diszkont e-kereskedelmi platform, amely alkalmazással és weboldallal is rendelkezik, és 2023 áprilisában debütált az Egyesült Királyságban. A platform ultra olcsó termékeket értékesít számos szegmensben – a technológiától a konyhai eszközökön át a ruházati cikkekig, amelyek Kínából érkeznek a vásárlókhoz.

A Temu annyira döbbenetesen olcsó, hogy felmerül bennünk a kérdés: ez tényleg legális? A potenciális vásárlókat a már-már agresszívnek mondható hirdetésekkel és úgynevezett „villámajánlatokkal”, akár 90%-os kiárusításokkal, továbbá ingyenes szállítással ösztönzik a pénzköltésre. A termékek és az árak széles skálája rendkívüli méreteket ölt, az oldal esztétikája, felépítése pedig olyan, mint egy virtuális dollárbolté.

Ez a felettébb intenzív marketing és sales stratégia nem is olyan meglepő, ha számba vesszük, hogy a Temu a kínai e-kereskedelmi óriás, a Pinduoduo „testvérvállalata”. A Pinduoduo óriási sikert aratott Kínában az elmúlt években, amikor közvetlenül a gyártóktól értékesített fillérekért az alacsony jövedelmű vásárlóknak, valamint mezőgazdasági termékeket kínált.

A Temu olyan más diszkont e-kereskedelmi oldalakhoz hasonlítható, mint az Ali Express, a Wish vagy a SHEIN. A hihetetlenül alacsony árak mellett a Temu annak is köszönheti népszerűségét, hogy a felületén krediteket is lehet szerezni, amiért cserébe ingyenes termékeket nyújt. Ez arra ösztönzi a vásárlókat, hogy tovább népszerűsítsék az alkalmazást a közösségi oldalaikon, és rávegyék ismerőseiket, hogy regisztráljanak.

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál, a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatát vizsgálják – írta meg a Forbes.hu. A magazin szerint várható volt, hogy valamikor a GVH figyelmét is fel fogja kelteni a hipernépszerű kínai webáruház, bár versenyfelügyeleti eljárás egyelőre nem indult a Temu ellen.

Az ultra fast fashion veszélyei

A divatiparban különösen a SHEIN és a Temu kap hatalmas figyelmet, mivel úttörő megközelítésükkel teljesen átformálták a fast fashiont. Ezeknek a platformoknak a jelentősége messze túlmutat azon, hogy a fogyasztóknak divatos, alacsony árú ultra fast fashion árucikkeket kínálnak. Mindkét kiskereskedelmi weboldal az információs technológiára támaszkodik, ezáltal a fogyasztói keresletet közvetlenül összehangolja a Kínában működő gyárak által szétszórtan előállított termékekkel.

A SHEIN több mint 6000 kínai ruhagyárat köt össze a vásárlói igényekkel, míg a Temu körülbelül 100 000 gyártóval dolgozik együtt, így tudja az áruk széles választékát megdöbbentően alacsony áron kínálni. Ez az intenzív árverseny megnehezítheti a többi divatáru-kiskereskedő helyzetét, valamint az olcsó divatcikkek széles körű elérhetősége a piac telítődéséhez vezethet.

Mivel ennyi lehetőség áll rendelkezésre alacsony áron, a kisebb márkák vagy független tervezők számára kihívást jelenthet, hogy láthatóvá váljanak és hatékonyan versenyezzenek ezekkel a mamutcégekkel. Az olcsó anyagok és gyártási folyamatok gyengébb minőségű termékeket eredményezhetnek, ez ronthatja a divatipar egészének megítélését, amennyiben a vásárlók az alacsony árakat általánosságban a rossz minőséggel azonosítják.

Az olcsó ruházat etikai és környezetvédelmi kérdéseket is felvet, mivel gyakran a munkavállalók jogainak és a környezeti fenntarthatóságnak az árán nyerhet teret. A gyártók a költségek csökkentése érdekében megszeghetik a munkaügyi normákat és a környezetvédelmi előírásokat, ami a munkavállalók kizsákmányolásához és nagymértékű környezetterheléshez vezethet.

A Temu előtti éra

A SHEIN-hez hasonlóan számos környezetvédelmi csoport kritizálta a Temut, azzal érvelve, hogy üzleti modellje ösztönzi az impulzusvásárlásokat, amelyek nagyarányú hulladéktermeléshez vezetnek, és hogy a termékek túlzottan nagy, nem újrahasznosítható csomagolásban érkeznek a vásárlókhoz. Olyan szervezetek, mint a Greenpeace, azt is nehezményezték, hogy a Temu honlapján nehéz konkrét információkat találni a vállalat környezetre gyakorolt káros hatásairól vagy fenntarthatósági kötelezettségvállalásairól.

Természetesen ugyanezen kritikákkal már többször illeték az olyan nyugati fast fashion cégeket, mint a Zara vagy a H&M, amelyeknek egyébként jelentősen zuhant a piaci részesedésük az ultra fast fashion platformok megjelenése óta. A Temu exponenciális növekedése aggodalmakat keltett az üzleti életben (Magyarországon is), mivel eladásai 2023-ban, mindössze egy évvel az indulás után, már meghaladták az 5 milliárd dollárt.

Az olcsó importáruk elérhetősége negatív hatással lehet a helyi gazdaságokra is, egyes régiókban munkahelyek megszűnéséhez és gazdasági instabilitáshoz vezethet. 2024. március 15-től a Temu megnyitja piacterét az amerikai eladók előtt, majd rövidesen egész Európában. Az eBay-hez vagy az Etsy-hez hasonlóan a termékek közvetlenül az eladóktól kerülnek majd kiszállításra, ami elméletileg csökkenti a szállítási időt a fogyasztók számára (és persze a Temu pénzt takarít meg a logisztikán).

Árversenyben

Ha egyre több fogyasztó fordul a Temuhoz, hogy olcsóbban vásároljon, az nyomást gyakorolhat az Amazonra és más versenytársakra, hogy ők is csökkentsék áraikat, ami hatással lenne a munkabérekre is.

További aggodalomra adhat okot, hogy a Temunál rengeteg személyes adatot gyűjt a felhasználókról, majd ezeket az adatokat jól célzott reklámokra használják fel. A Temu testvérvállalatát, a Pinduoduót már régóta azzal vádolják, hogy hamisítványok, illegális áruk vagy a leírásnak nem megfelelő termékek értékesítésének biztosít platformot. A Temu azonban a ki nem szállított csomagok, a rejtélyes felárak, a hibás megrendelések és az ügyfélszolgálat reakcióképtelensége miatt is kezd negatív hírnevet szerezni.

A Temu jövője

A Temu működési modellje és gyors terjeszkedése látványos példája annak, hogy egy kínai márka hogyan tehet globális dominanciára tesz szert nagyon rövid idő alatt. Mindazonáltal a kedvező árképzésre való összpontosítás hosszú távon akadálya lehet a sikernek. Az olcsó termékek talán elcsábítják az embereket, de ha a minőség nem megfelelő, nem fognak visszatérni és újból vásárolni.
A Goldman Sachs kutatása szerint a Temu vásárló megtartási aránya 30% alatt van – az Amazon Prime-é ehhez képest több mint 90%. Ha tartósan jelen akar lenni a nyugati piacon, akkor a Temunak hosszú távon változtatnia kell a stratégiáján. Árban lehetetlen versenybe szállni a SHEIN-nel és a Temuval, így néhány vállalat inkább a kiskereskedelmi üzletek építésére, a jó ügyfélszolgálatra vagy a termékek minőségére összpontosít.
Összességében elmondható, hogy bár a Temu alkalmazás a fogyasztók számára hozzáférést biztosít a megfizethető árú divatcikkekhez, azonban jelenléte a piacon kihívások elé állítja a divatipart az árképzés, a minőség, a piaci dinamika, az etikusság és a fenntarthatóság tekintetében.
forrás: glamour.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?