Hírek

Ön mit szólna, ha bevezetnék a húsadót?

A jelenlegi mezőgazdaságunk nem fenntartható. Túl sok földet és túl sok vizet használunk, miközben túl sok károsanyag-kibocsátással élünk. A húsipar a mezőgazdaság egyik legnagyobb környezeti felelőse, ha úgy tetszik bűnöse. A hústermelés – szinte kivétel nélkül – nem hatékonyan használja fel az erőforrásait, így ha valahol el akarjuk kezdeni a probléma megoldását, akkor egy új tanulmány szerint arra a hús az egyik legjobb kiindulópont.

 

 

 

A hús környezetvédelmi költsége

A húsadó ötlete nem újkeletű, folyamatosan felmerül. Ez az elképzelés a húst alapvetően a negatív környezeti hatásai miatt adóztatná meg.

Nature tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ez azonban nem is olyan őrültség, mint amilyennek elsőre hangzik: hiszen az olyan dolgokat, mint az alkohol és a dohány is megadóztatunk az egészségre gyakorolt negatív hatásuk miatt, és a műanyag zacskókra is adóterhet vetettünk ki a negatív környezeti hatásuk miatt.

AZ EGYIK LEGNAGYOBB ÉRV A HÚSADÓ ELLEN MÉGIS AZ, HOGY AZ ARÁNYTALAN MÉRTÉKBEN ÉRINTENÉ A LAKOSSÁG SOK HÚST VÁSÁRLÓ, KEVÉSBÉ TEHETŐS RÉSZÉT.

Az új tanulmány szerzői azonban úgy vélik, megtalálták a megoldást: szerintük ha okosan alakítják ki a húsadót, azzal megvédhetjük a környezetet és az alacsonyabb jövedelműeket is.
AHOGY ARRA RÁMUTATTAK, A HÚSFOGYASZTÁS KÖRNYEZETI HATÁSA JÓL DOKUMENTÁLT: A HÚS- ÉS TEJTERMELÉS EGYÜTTESEN A KIBOCSÁTÁSUNK TÖBB MINT HATVAN SZÁZALÉKÁÉRT FELELŐS, DE SOKKAL KEVESEBB KALÓRIÁT ÉS FEHÉRJÉT TERMEL.Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy ha a hús egy részét más típusú élelmiszerekkel helyettesítjük az étrendünkben, az nagy változást hozhat.
A globális állattenyésztési rendszerek jelenlegi környezeti, egészségügyi és társadalmi költségei jelentősek, de van lehetőség olyan beavatkozások végrehajtására, amelyek mind a gazdasági, mind a környezetvédelmi célokat megvédhetik– mondta Mario Herrero, a Globális Fejlesztési Tanszék professzora és a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola Élelmezési rendszerek és globális változások programjának igazgatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Az állati eredetű élelmiszerek újszerű alternatívái potenciálisan fontos szerepet játszhatnak abban, hogy élelmiszerrendszereinket olyan irányba tereljük, amelyek fenntarthatóbbak, egészségesebbek és kevésbé károsak az állatokra, az emberekre és a bolygóra nézve.

A szakemberek szerint addig azonban még rengeteg a feladat.

A kevesebb húsfogyasztásra biztat

Mindez azzal kezdődik, hogy meg kell értenünk, hogy miért került a hús a környezetvédelem reflektorfényébe. A hústermelés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, az erdőirtáshoz és a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

AZ ÚJ TANULMÁNY ELSŐSORBAN AZ EURÓPAI UNIÓRA ÖSSZPONTOSÍTOTT, AMELYET MAGAS EGY FŐRE JUTÓ HÚSFOGYASZTÁS JELLEMEZ.

A kutatócsoport különböző adóforgatókönyveket vizsgált meg. Alapvetően arra voltak kíváncsiak, hogyan lehetne rávenni az embereket arra, hogy kevesebb húst egyenek, vagy arra, hogy több zöldséget fogyasszanak. A kutatásból kiderült, hogy a kompenzáció nélküli húsadók – kialakításuktól függetlenül – általában regresszívek, azaz az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat jobban sújtják. De a tudósok valami más eredményt kívántak elérni.

Ez a regresszivitás mérsékelhető, vagy akár meg is fordítható a bevételek átgondolt újrahasznosításával– mutattak rá a tanulmány szerzői. – Az elemzésünk rávilágít arra, hogy a húsadóból származó bevételek felhasználása a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentésére vagy egységes egyösszegű transzferek formájában történő újraelosztása jelentősen csökkentheti az adó regresszív jellegét.

A tanulmány elismerte az országok közötti eltéréseket. A szerzők tudják, hogy a különböző országok eltérő fogyasztási szokásokkal rendelkeznek, amit a húsadónak figyelembe kell vennie.A DÉL-EURÓPAI FOGYASZTÓK PÉLDÁUL SZÍVESEBBEN KÖLTENEK TÖBBET A MARHAHÚSRA, AMELY ERŐSEN ERŐFORRÁS-IGÉNYES HÚS, MÍG A KELET-EURÓPAIAK A SERTÉSHÚST RÉSZESÍTIK ELŐNYBEN. EZEK A KÜLÖNBSÉGEK BEFOLYÁSOLJÁK A KÜLÖNBÖZŐ ADÓKIALAKÍTÁSOK HATÉKONYSÁGÁT ÉS MÉLTÁNYOSSÁGÁT.A tanulmány emellett figyelembe vette a fogyasztók árváltozásokra adott válaszait, elismerve, hogy az alacsony jövedelmű háztartások érzékenyebben reagálhatnak a hús árának emelkedésére, így egyfajta tervezetet nyújt is a húsra kivetett olyan adók megtervezéséhez, amelyek összhangban vannak a környezetvédelmi célokkal anélkül, hogy súlyosbítanák a társadalmi egyenlőtlenségeket.
forrás: origo.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?