Kvíz

Az egyik legtrükkösebb KRESZ kérdés: vajon ki kanyarodhat utoljára?

Első pillantásra valóban egyszerűnek tűnik a feladat, de még azoknak is, akik már sok hasonló kihívással találkoztak, meg kell állniuk egy pillanatra, hogy alaposan átgondolják. Ugyanis ebben a konkrét helyzetben nem elegendő csak egyetlen szabályt felismerni. Ahhoz, hogy a megfejtést helyesen adhassuk meg, több különböző szabályt is észben kell tartanunk és megfelelően kell tudnunk alkalmazni őket.

 

 

 

a381014120a14632b01e1d733b03b00b

Egy dolog biztos: valós helyzetben nem lenne szerencsés hibázni, mert könnyen baleset vezethet belőle! De most a kép alapján próbáld meg kideríteni: vajon neked sikerül-e azonnal eldönteni? Vizsgáld meg figyelmesen a képet, majd határozd meg, hogy véleményed szerint milyen sorrendben haladnak el a járművek a kereszteződésben, természetesen a tiédet is beleszámítva.

A megoldás pedig a következő:

Mivel a kereszteződésben nincsenek közlekedési táblák, így a jobbkéz-szabály lesz az irányadó. Sokaknál azonban itt jön a buktató, mert csak ennyire koncentrálnak, és nem veszik figyelembe a kanyarodási szabályokat.
A helyes válasz sorrendben: az A jelű autó, te magad, majd a B jelű kocsi utoljára. Ez a KRESZ-témájú feladat kifejezetten csalóka, mert ha egy valóságos forgalmi helyzetben kerülnél ilyen szituációba, a logikád szerint, míg az A (akinek meg kell adni az elsőbbséget) bekanyarodik, addig a B kocsinak lenne ideje áthaladni a kereszteződésen, tehát csak utána mennél te. Vizsgahelyzetben azonban nem lenne bölcs így válaszolni.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?