Életmód, Érdekes

10 alkalom, amikor az emberek hihetetlen okból perelték be a nagyvállalatokat

Amerikában egy időben nagy divat volt furcsa okból beperelni és megkopasztani a nagyvállalatokat. Becslések szerint csak az Egyesült Államokban évente legalább 40 millió pert indítanak, és az Egyesült Államok csak egy a ma létező összes ország közül. Voltak esetek, amikor az emberek híres nagyvállalatokat rángattak a bíróság elé, olyan furcsa okból kifolyólag, amit ki sem lehetne találni.

 

 

 

10 Captain Crunch müzli
Legfurcsább bírósági perek 019

Janine Sugawara négy éven át vásárolt Cap’N Crunch gabonapelyhet úgy, hogy azt hitte, a színes golyók valódi gyümölcsök a termékben. Amikor Sugawara megtudta, hogy a termék nevével ellentétben (Berries) a színes golyók nem bogyós gyümölcsök, beperelte a céget hamis reklámra hivatkozva. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a termék csomagolásán elég egyértelműen látszik és le is van írva, hogy ezek nem gyümölcsök, ezért a nő végül nem kapott semmit és a perköltséget is neki kellett állnia.

9 Red Bull
Legfurcsább bírósági perek 018

Egy férfi, aki tíz évig ivott Red Bull-t, beperelte az osztrák céget hamis reklám miatt, mivel a reklámokkal ellentétben „nem nőttek szárnyai” és a szellemi vagy sportteljesítménye sem javult. A cég nem akart olyan tárgyalást, amely ártana hírnevének, ezért peren kívül rendezte az ügyet. Ez nem volt egyszerű, mivel 2002 óta több mint 1,4 millió vásárló nyújtott be keresetet a www.energydrinksettlement.com weboldalon keresztül. Az egyezség értelmében a cég 13 millió dollárt fizetett az alapba, amiből a „károsult” fogyasztókat kárpótolták, és ígéretet tett arra, hogy módosítja a hirdetéseit. Ennek köszönhetően mára teljesen eltűntek az ikonikus „A Red Bull szárnyakat ad” kifejezések a cég reklámfilmjeiből.

8 Az ablaktörlő feltalálója
Legfurcsább bírósági perek 017

Robert Kearns-t, a szakaszos ablaktörlők feltalálóját elutasították az autóipari cégek, amikor megpróbálta eladni nekik az ötletét. Nagyon meglepődött azonban, amikor nem sokkal később olyan autókat kezdtek gyártani, amiben már az ő találmánya szerepelt. A férfi többek között a Mercedes, General Motors, Ford és Chrysler autógyártó cégeket is beperelte, a bíróság pedig több millió dollár kártérítést ítélt meg a férfinek. 2008-ban „Isteni szikra” címen még filmet is készítettek az életéről.


7 Guinness World Records
Legfurcsább bírósági perek 016

Egy Jonathon Lee Riches nevű férfi bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, miután ő volt az az ember, aki a legtöbb bírósági keresetet nyújtotta be (2006 óta több mint 2600-at) a világon. Amikor erről tudomást szerzett, beperelte a Guinness-rekordok könyvét. A bíróság végül elutasította a keresetét. Riches egyébként többek között olyan híres embereket is beperelt, mint az Egyesült Államok korábbi elnökét, George Bush-t, de Martha Stewart, Steve Jobs, Britney Spears és a szomáliai kalózok ellen is nyújtott be keresetet.

6 Walmart
Legfurcsább bírósági perek 015

Mary Bach fogyasztói aktivista beperelte az amerikai Walmart üzletet, amiért két centtel többet kellett fizetnie. A nő egy csomag kolbászt vett, aminek az ára 98 cent volt, de a pénztáros felkerekítette az összeget és egy dollár került a blokkra. A bíróság a nőnek adott igazat, és körülbelül 100 dollár kártérítést ítélt meg neki.

5 Mountain Dew
Legfurcsább bírósági perek 014

Ronald Ball azt állította, hogy egy egeret talált a Mountain Dew üdítőjében, ezért beperelte a Pepsi-t. A Pepsi ügyvédei úgy védekeztek, hogy bebizonyították, egy egér néhány hónap alatt teljesen feloldódott volna és egy zselészerű anyaggá ált volna össze az üdítősdobozban. Az állításuk végül bebizonyosodott, de nagy csorba esett a PepsiCo hírnevén, mivel felhívta az emberek figyelmét arra, hogy milyen hihetetlenül savasak ezek az üdítők.

4 Bank of America
Legfurcsább bírósági perek 013

Amikor Warren és Maureen Nyerges 2009-ben vettek egy 250 négyzetméteres házat a kaliforniai Naples-ben, még nem sejtették, hogy milyen jogi vesszőfutás kezdődik. A ház megvásárlásakor 165.000 dollárt fizettek ki készpénzben a Bank of America-nak, de négy hónappal később értesítést kaptak arról, hogy a bank lefoglalja a házukat. A házaspár tudta, hogy ez tévedés, mert nem vettek fel semmilyen hitelt a vásárláshoz.

A házaspár 25 ügyvédi irodát keresett meg a panaszukkal, de mindegyik elutasította az ügyed. Végül találtak egy Todd Allen nevű ügyvédet, aki képviselte őket a bankóriás ellen. A bíróság végül a házaspárnak adott igazat, és 2534 dollár kártérítést is megítélt. Amikor azonban 2011 júniusáig sem érkezett meg a megítélt összeg, Nyerges engedélyt kért a bírótól a bank teljes vagyonának (!) lefoglalásához. A bank végül átadta a megítélt összeget a házaspárnak és egy bocsánatkérő levelet is írt nekik, de ebben a levélben rosszul írták Warren nevét.

3 McDonald’s
Legfurcsább bírósági perek 012

Stella Liebeck beperelte a McDonald’s-t, miután 1994-ben forró kávét öntött az ölébe, amitől harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. 20.000 dollárra perelte a céget, de az esküdtszék 2,7 millió dollárt ítélt meg neki kártérítésként. Ezt az összeget a bíró végül 640.000 dollárra csökkentette.

Az ügy nagy port kavart, mivel rávilágított arra, hogy a McDonald’s kávéi elképesztően forróak, 88-89°C-osak voltak. Mivel fennállt az esélye, hogy a nő után mások is beperelik a céget, így a gyorsétteremláncnak a világon mindenhol csökkentenie kellett a felszolgált kávéinak hőmérsékletét.

2 Tinkoff Bank
Legfurcsább bírósági perek 011

Dmitrij Argarkov-nak levelet küldtek egy hitelkártya ajánlattal. A férfi úgy módosította a hitelkártya feltételeit, hogy az korlátlan hitelt tartalmazzon, 0%-os kamatra, ezt pedig a bank átolvasás nélkül elfogadta. Amikor megpróbálták érvényteleníteni a kártyáját, a férfi beperelte a bankot, amiért az nem tartotta magát a szerződési feltételekhez, és nyert.

Ennek eredményeként azonban a bíróság arra kötelezte, hogy kamatmentesen fizesse vissza az addig elköltött 19 ezer rubelt. Argarkovnak ez nem tetszett, ezért ismét beperelte a bankot, és 24 millió rubel kártérítést követelt. Ezt valószínűleg már nem kellett volna, mert a férfit végül elítélték és csalás miatt börtönbüntetést kapott.

1 Hooters
Legfurcsább bírósági perek 010

Jode Berry 27 éves volt, amikor a Hooters étteremlánc felajánlotta az alkalmazottainak, hogy egy cégen belüli verseny fődíjaként nyerhetnek egy Toyotát. A nő megnyerte a fődíjat, ám Toyota helyett csak egy játék Yoda figurát kapott tréfaként. A nő emiatt beperelte a céget.

Mivel nagy valószínűséggel a nőnek adott volna igazat a bíróság, ezért a Hooters étteremlánc végül peren kívül egyezett meg a nővel, és bár nincsenek nyilvános információk a pontos összegről, de az ügyvédje elmondása szerint „Elég pénzt kapott ahhoz, hogy a helyi Toyota kereskedésbe betérve megvehesse magának bármelyik autót, amelyiket akarja”.

Ismersz még hasonló történeteket, amikor az emberek nagyon furcsa okból kifolyólag rángattak bíróság elé nagyvállalatokat?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?