Belföld

„Éhen halok, ennyi pénzből nem lehet megélni” – A nyugdíja miatt perli az államot a két gyermekét egyedül nevelő Zsolt

Csupán 85 ezer forint rokkantsági ellátást kap autoimmun betegsége után Orosvári Zsolt, aki ebből a pénzből próbálja meg fenntartani magát és egyedüli szülőként nevelni két gyermekét. A férfi esete nem egyedülálló, Magyarországon több mint negyedmillió rokkant embernek kell havi szinten megélnie 100 ezer forint alatti jövedelemből.

 

 

 

Mindez azért lehetséges, mert a rokkantsági ellátás összegét egy alapösszeghez kötik, amely a létminimumot is figyelmen kívül hagyja. Zsolt ezért úgy döntött, hogy 300000 megváltozott munkaképességű ember nevében perli be a magyar államot.

A nem mindennapi ügy első tárgyalását múlt pénteken tartották a Veszprémi Törvényszéken, ahol felperes ügyvédei határidőt kaptak arra, hogy megfogalmazzanak egy beadványt az Alkotmánybíróság számára egy lehetséges törvénymódosítás érdekében.

– Négyéves koromban hasfájás miatt kerültem orvoshoz, egy kezdő szakember viszont elnézte az akkut vakbélgyulladásomat, és négy napig gyomorrontás miatt kezelt. Közben a hasam gennyel és gyulladásokkal telítődött, majdnem meghaltam. A vakbelemet végül kivették, ám utána még két életmentő műtéten estem át – mesélte a Blikknek Orosvári Zsolt a kálváriája kezdetét, ami miatt később a súlyos autoimmun betegsége kialakult. 2008-ra elviselhetetlenné vált a fájdalma, két évre rá rokkantnyugdíjassá nyilvánították. Sok mindennel foglalkozott előtte, de az utolsó öt évében egy klíma-nagykereskedelmi cégnek volt a Dunántúlért felelős igazgatója. A feleségétől elvált, jelenleg két kislányt nevel teljesen egyedül.

– A nyár elejéig kitartottak a tartalékaim, de most már a padlón vagyok. A kapott összeg méltatlan a jelenlegi 50 százalékos élelmiszerinfláció mellett. Nem tudom kigazdálkodni, éhen fogok halni, ennyi pénzből nem lehet megélni. A teljes vagyonomat fel kell számolnom azért, hogy a gyerekeimnek enni tudjak adni – tette hozzá szomorúan.

A felperes az a sárbogárdi férfi, aki korábban jótékony akciójával ágyakat és klímaberendezéseket szerzett a kórházakba, megkapta az Egészséghős díjat és a Magyar Civil Becsületrendet. Az „Ágyat az anyukáknak” kampány megálmodója 2019-ben három hónap alatt 50 kórházi gyerekosztályon 400 kempingágyat osztottak szét annak érdekében, hogy az anyukák ne a földön, takarókon, helyben összetákolt ágyakon virrasszanak beteg gyerekük mellett.

A per alapja

A perben Orosvári Zsolt az emberi méltóság és a szociális biztonság jogsérelme, illetve a 2020 utáni és a korábbi rokkantellátások közötti indokolatlan különbségtétel miatt támadja az államot.

– Utóbbi hátrányosan érinti azokat, akiket 2020 előtt rokkantosítottak. Azért a 2020 előttiekről van szó, mert abban az évben a Strasbourgi Bíróság ítélete szerint rendezni kellett a magyar államnak a rokkantak helyzetét. Ezen ítélet után két évvel a parlament módosította a törvényt, s onnantól kezdve az utolsó évben kapott átlagbérüket veszik figyelembe a rokkantsági ellátások összegének megállapításánál – magyarázta.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?