Belföld, Hírek

Operatív törzs: Nem kell választani, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre

Az orvosi szakmai szervezetek azonban teljesen mást mondanak.

 

 

 




 

Hiába emelkedik drasztikusan a betegszám, az operatív törzs szerint mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép. A Hvg.hu azután kereste meg a hivatalos szervet, hogy Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője azt mondta, hogy egyes kórházakban már külön csapat méri fel azt, hogy ki kapjon intenzív ellátást, mert nagyobb az esélye a túlélésre (triázsolás).

Az operatív törzs a Hvg.hu-nak küldött válaszában határozottan cáfolta ezt az ellátást:

A magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Daróczy-Gaál Ágnes az ATV Híradónak viszont arról beszélt, hogy nagyon rosszak a jelenlegi állapotok és minden intézményben zajlik már a jelenlegi, speciális körülményekhez igazodó, központi szintű és azonos kritériumok alapján működő triázsolás.

Gyakorlatilag már elmondhatjuk, hogy Magyarországon covid intenzíven nem nagyon fekszik 65 évnél idősebb beteg, ellenben megjelentek a 30 évesek is,

állítja Daróczy-Gaál, aki kiemelte azt is, hogy ha ugyanilyen ütemben növekszik a kórházban kezeltek száma, hogy a két héttel ezelőttihez képest csaknem háromszorosára nőtt a gépen lévők száma, akkor itt 2-3 ezer olyan ember lesz, akinek lélegeztetőgép igénye lenne és nem fogják tudni ellátni őket.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?