Belföld

Ennyi pénze sosem volt még a magyar gazdagoknak: mutatjuk a friss számokat

A tavalyi mérsékelt év után idén ismét lendületet vett a privátbanki számlákon tárolt vagyon bővülése. A privátbankokban tárolt összvagyon elérte a 9000 milliárd forintot, ami 10 százalékos bővülést jelent az idei év első 9 hónapjában.

 

 

 

Az összvagyon mellett az egy számlára jutó átlag vagyon is elérte a 158 millió forintot, ami új rekordot jelent és jelentős növekedést a 2022-es 142 millió forintos átlaghoz képest – írta meg a Portfolio.

A portál szerint az átlag növekedésének egyik oka a belépési küszöbök emelkedése is. A Hold Alapkezelő 80-ról 120 millió forintra, az Erste Private Banking 120-ról 150 millió forintra emelte a belépési határt, az OTP kiemelt privátbanki szolgáltatásánál pedig 100-ról 300 millióra emelkedett a határ.

Az emelések ellenére sem változott a legmagasabb belépési limittel rendelkező privátbankok sorrendje:

  • továbbra is első helyen van a Bank Gutamann 385 millió forintos belépési határával, amely az euró-árfolyamával együtt folyamatosan nő vagy csökken;
  • második helyen áll az Erste 150 millió forinttal;
  • harmadik helyre pedig a Concorde került, mellé a Hold Alapkezelő is bekerült 120 milliós belépési küszöbével.

Az egy ügyfélre eső legmagasabb vagyon a Bank Gutamanné volt több mint egymilliárd forinttal, ezt követte a Hold Alapkezelő 400 millióval. A legnagyobb vagyonmennyiség viszont az OTP-nél van, ugyanis az összes privátbanki vagyon harmadát (2810 milliárd forint) kezelik.

Az ügyfelek száma is változott, az OTP-nél (részben a belépési határ növelése miatt) folytatódott a számlaszámok csökkenése, ezt viszont a többi bank se tudta igazán ellensúlyozni.

  • Az Equilor Private Bankingnél jelent meg a legtöbb új számla, a 38 százalékos növekedés miatt 1513-ra nőtt az ügyfélszám.
  • Őket követte az MBH Private Banking: 23,6 százalékos bővülésével. Igaz, ebben a Takarékbank ügyfeleinek beolvadása is közrejátszott.
  • Harmadik helyre a K&H Private banking került 21 százalékkal.

A jövővel kapcsolatban viszont szkeptikusak a privátbanki szolgáltatók: legfontosabb kockázatként a szabályozói és a piaci környezetet emelték ki, ráadásul sokan a hazai gazdaságpolitikát és a magyar gazdaság általános helyzetét is kockázatnak tartották. Az EU-pénzek körüli bizonytalanságok és a hazai gazdaságpolitikai irányításában feszülő ellentétek, a közvetlen gazdasági beavatkozások aggasztó mértéke, és az erősödő kínai orientáció mind bizonytalanságot szülnek, és ezek összességében megindíthatják a privátbanki vagyonok külföldi szolgáltatók felé áramlását.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?