Életmód, Érdekes

A kastély tulajdonosa 3 éve nem fürdött és még soha nem mosta ki az ágyneműit

Egy walesi kastélytulajdonos 3 éve nem fürdött, mivel nem tudta fizetni a meleg vizet, ráadásul az elmúlt 29 évben, amióta a kastély az ő tulajdonában van, szinte egyáltalán nem takarított, és azt mondja, soha nem mosta ki az ágyneműt, vagy a szőnyegeket. Mivel azonban egyetlen jövedelemforrása a nyugdíja, nemrég úgy döntött, hogy megnyitja a kastélyt a látogatók előtt, ezért egy profi takarító cég segítségét kérte.

 

 

 

Cornelia Bayley 1985-ben 70 ezer fontért vásárolta meg a walesi Plas Teg kastélyt. Ez mai árfolyamon számolva nagyjából 89 ezer amerikai dollárnak felel meg. Plas Teg egy hatalmas, 17. századi kúria tíz hálószobával és nagy fogadószobákkal, de meglátszott rajta, hogy az utóbbi 29 évben nem viselték megfelelően gondját.

A 74 éves Cornelia Bayley ugyanis nem volt hajlandó tisztítószereket használni, és amióta beköltözött, egyszer sem mosta ki az ágyneműket, a szőnyegeket vagy a bútorok kárpitjait.

Fotó: YouTube

Bayley, egy nyugdíjas régiségkereskedő, ragaszkodik ahhoz, hogy a 17. századi kúria ugyanolyan állapotban maradjon, mint amilyen évszázadokkal ezelőtt volt. Azt mondja, annak ellenére, hogy a modern korban született, élvezi, hogy egy másik korszakban élhet, és ez egyben azt is jelenti, hogy nem használ modern tisztítószereket.

Ezenkívül a hatalmas kastély fenntartása kimerítette Bayley anyagi lehetőségeit, és mivel egyetlen jövedelem forrása alacsony nyugdíja, semmilyen plusz kiadást nem engedhet meg magának. Mivel egy ideje már a meleg vizet sem tudta fizetni, a nő már évek óta nem mosakodott.

Plas Teg már hosszú évek óta nem volt kitakarítva. Bayley bevallotta, hogy a majdnem 30 év alatt, amióta itt él, csak néhányszor takarított. A fürdőkádja például tele volt penésszel és zsíros koszréteggel.

Bayley azt mondja, a 17. században az emberek amúgy is ritkán fürödtek, ezért ez a kellemetlenség nem zavarja, mivel ettől csak még inkább átadhatja magát a kor szellemének. „Én még mindig így élek” – mondta.

Fotó: YouTube

Mivel szeretett volna több bevételhez jutni, a nő úgy döntött, megnyitja a kastélyt a nyilvánosság előtt, de nem sok érdeklődő akadt, mivel a legtöbben nem tudták elviselni a 29 év alatt felhalmozódott piszkot.

Ezért Bayley profi segítséget kért. Hayley és Dann egy angol valóság show, az Obsessive Compulsive Cleaners (Kényszeres takarítók) munkatársai, és vállalták, hogy rendbe teszik az elhanyagolt walesi kúriát. De amikor meglátták, milyen körülmények között él az idős nő, valósággal elborzadtak.

„Cornelia, mikor volt utoljára kimosva az ágynemű?” – kérdezte Hayley, mire Bayley vállat vont, és azt mondta, még soha nem mosta ki sem az ágyneműjét, sem a matracát, amik valószínűleg már több mint egy évszázada megvannak.

Fotó: YouTube

A takarítók helyzetét tovább rontotta, hogy Bayley nem volt hajlandó semmilyen tisztítószert használni. Azt mondta a takarítóknak, hogy egyszerűen szivaccsal és vízzel boldoguljanak, ugyanúgy, ahogy a 17. században tették az emberek.

Hayley ugyan kifejezte az aggodalmát, hogy ez nem öli meg a baktériumokat, de úgy tűnt, Bayley-t ez egyáltalán nem érdekli. „Felőlem lehetnek itt baktériumok. Engem nem érdekel” – válaszolta.

Hayley és Dann végül mégis meggyőzték a nőt, hogy legalább egy kis tisztítószer használatát engedélyezze, és Bayley végül elégedett volt a takarítás eredményével.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?