Autó, Érdekes

A szakemberek közzétették a valaha létezett legmegbízhatóbb motorok listáját

Számos motorfejlesztő cég állítja magáról, hogy tartóssági és megbízhatósági csúcsokat állít fel termékeivel. Bár a piacon számtalan kivételes minőségű motor található, néhányuk mégis a legkiemelkedőbbnek számít. A szakértők alapos vizsgálatok és tesztek után szűrték le a négy legjobbat, melyek az élvonalban helyet foglalnak.

 

 

 

Egy motor élettartama nagymértékben függ a rendszeres és professzionális karbantartástól. Azonban vannak olyan motorok, melyek annyira precízen lettek kialakítva és gyártva, hogy még a legtöbbet nem törődő tulajdonosoknál is sokáig megbízhatóan működnek.

Ezen motoroknál nem ritka, hogy több százezer kilométert mennek gond nélkül, minimális karbantartás mellett.

Minden autószerelő, mérnök és autókedvelő meg van győződve arról, melyik motor a legtartósabb, de most bemutatunk négy olyan erőforrást, amelyek a szakemberek véleménye alapján a legellenállóbbak és legmegbízhatóbbak. Ezek a motorok nem csak a remek gyártási technológiájukkal és anyaghasználatukkal emelkednek ki, de azzal is, hogy minimális karbantartás mellett is hosszan képesek hiba nélkül teljesíteni. Nézzük meg közelebbről, mely motorokról van szó!

Cummins 6BT

A mechanikus adagolós Cummins 6BT a gyártó bevallása szerint is jóval 500 ezer kilométer feletti futásra lett tervezve. A motor gyártásakor a fő szempont az egyszerűség volt. Az 5883 köbcentis, turbós, soros hathengeres szív 12 szelepes felépítést használ. Az üzemanyag-ellátásért a Bosch felelt, ekkoriban pedig ez garancia volt a minőségre. A 215 lóerős, 597 Nm-es nyomaték gép alternatívát jelentett a V8-as, benzines pick-upok közt, meglehetősen jobb üzemanyag-fogyasztással. Egy haszonjárműnél fontos az igénytelenség, a Cummins pedig kielégítette ezt a szempontot. A gyártó által tervezett futásteljesítmény után is vígan szelik a terepet.

Mercedes OM617

A Mercedes sorötös szívó dízelei megbízhatóságuk terén nehezen felülmúlhatóak. A motort 1974-ben szerelték először a W115-ös szériába. Egyáltalán nem ritka, hogy az OM617-esek megfutják az egymillió kilométert, ezért az autósok körében az igénytelen szopó dízel kiérdemelte a tiszteletet. Az más kérdés, hogy szinte bármilyen „üzemanyaggal“ elketyeg, legyen az használt sütőolaj, vagy szinte akármilyen olajszármazék. Egyetlen hátránya, hogy igen teljesítményszegény, a 2998 köbcentis motor 88 lóerőt és 172 Nm nyomatékot kínál.

Toyota 1UZ-FE

A Toyotáról elmondható, hogy az egyik legmegbízhatóbb gyártó, ha benzines motorokról van szó. A japán autógyártás fénykorában pedig nem csak megbízható, de erős, jól felépített motorokat is készítettek. A hathengeresek piacát a 2JZ uralta, de a Toyota a V8-as kategóriában is nagyot alkotott. Az UZ motorcsalád megjelenésekor előremutatónak számított, ennek ellenére semmilyen nagy tervezési vagy kivitelezési hiba nem mutatkozott azóta sem. 1998-tól már a VVTI technológiát is adaptálták, nem csoda, hogy ’98 és 2000 között a világ legjobb motorjai közt tartották számon. Az utolsó szériás motorok 290 lóerőt és 407 Nm nyomatékot biztosítanak, természetesen ez könnyedén sokszorozható. Az erőforrás megbízhatóságát és teljesítményét igazolja, hogy a Toyota az MR2 Le Mans versenyautóját is ezzel szerelte.

Volvo B18

A Volvók megbízhatóságukról váltak igazán híressé, de a bennük ketyegő motorok sem hagynak semmi kivetnivalót, főleg, ha az a motor nem más, mint a B18. Egy Volvo P1800 tulaj 4,8 millió lefutott kilométerről számolt be, mikor autójáról zengedezett dicshimnuszokat. Ennél talán nem is kell több.
forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?