Belföld, Érdekes, Étel/Recept

2021 óta 63 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak

Éves szinten az inflációt meghaladó mértékben drágultak az élelmiszerek (10,4 százalék) és az üzemanyag (30,2 százalék) ára is – írja az Economx.hu annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció mértéke.

 

 

 

Ugyanakkor a pénzügyi elemzők eltérően látják, mikor ébredhetünk az inflációs sokkból.

Az MBH vezető elemzője szerint a várakozásoknál kissé kedvezőbben alakult az októberi inflációs adat. Horváth András elemzése szerint azzal, hogy 9,9 százalékra, másfél éves mélypontra mérséklődött az infláció októberben az előző hónapban mért 12,2 százalékos éves drágulási ütemről, míg az előző hónaphoz képesti átárazás -0,1 százalékos volt, az a vártnál is enyhébb árnyomásra utal a gazdaságban. Szintén az enyhülő inflációs nyomást jelzi, hogy a maginfláció 10,9 százalékra mérséklődött az előző havi 13,1 százalékról – olvasható a portál cikkében.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a lakosság számára az inflációs sokk 2021 óta tart, azóta jelentősen megváltozott a vásárlóerő. Szinte már szürreális, de 2020 decemberéhez képest 63,2 százalékkal drágábbak az élelmiszerek. Véleménye szerint legkorábban 2025 első felében érhető el az árstabilizáció, a 2-3 százalékos infláció.

Addig számos kockázati tényező ronthatja az infláció csökkenését, többek között a benzinár, a költségvetési hiány, a minimálbér 10-15 százalékkal történő emelése és annak költségvonzata, a betétdíjas rendszer, vagy épp a jövedéki adó jövő évi emelése. Az ING Bank elemzője szerint jövőre 5-6 százalékra süllyedhet le az infláció.

forrás: blikk.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?