Állat, Érdekes

A vörös macskák a legkülönlegesebbek, íme miért

A híres vörös szőrű cirmos macska, Garfield, aki hihetetlenül szeret enni és pont annyira lusta is, ám róla és a fajtájáról érdemes többet tudni. A Bright Side most szeretné felhívni rájuk a figyelmünket.

 

 

 

1. Különböző fajtáknál is jelen vannak

Létezik egy teória, mi szerint a vörös cirmos macskák külön fajba tartoznak, de ez tévedés. Ez csupán a mintázatukat jelöli, nem egy külön fajtával van dolgunk. Például a Maine Coon-ok, a perzsa macskák vagy az amerikai csonkafarkúak is rendelkeznek vörös példányokkal.

2. Különböző mintájuk van, de az „M” közös

Érdekesség, hogy minden vörös macska cirmos, de nem minden cirmos macska vörös. Különböző mintájuk van, de egy dolog közös bennük, a homlokukon lévő, M betűre emlékeztető minta.

3. Valami közös bennük és a vöröshajú emberekben

A pheomelanin egy olyan pigment, ami a narancssárga színért felel az emberi hajban, és ugyanez megtalálható a macskákban is. Ha több ilyen pigment található a testben, mint a sötét pigment, azaz eumelanin, akkor lesz a hajunk vörös.

4. Gyakran szeplősek

Gyakran sötét foltok találhatók az orrukon, az arcukon vagy a mancsaikon. Ez egy genetikai különlegességnek, a szeplősségnek tulajdonítható, ami leggyakrabban a vörös cicákat érinti. Több pigment-termelő sejtjük van, ami miatt barnás-feketés foltok jelennek meg rajtuk.

5. Leginkább kandúrok

A különleges „vörös” gén az X kromoszómákban található. A nősténynek 2 X kromoszómája van, ezért 2-re van szüksége ahhoz, hogy vörös legyen, míg a kandúrnak elég egy is. Ezért a nőstények között ritkán találunk vörös cirmost, míg a kandúroknál minden harmadik az.

6. A színük miatt nagyon sokan kedvelik őket

Sokan úgy gondolják, hogy a vörös cicák gyengéd és szerethető cicák. Valószínűleg az erőteljes színüknek köszönhetik ezt a kitüntető figyelmet, hiszen a dús, vörös bundájukat nagyon jól lehet simogatni. Ennek köszönhetően a vörös macskákat hamarabb fogadják örökbe.

7. Imádnak „beszélni”

Van összefüggés a macska színe és viselkedése között. Míg a teknőctarka macskák függetlenek, akaratosak és kizárólag egy emberhez kötődnek, a vörös cirmos macskák szeretik ellopni a show-t. A National Geographic szerint a leginkább ők igénylik a társaságot. Szóval, ha szereted az aktív macskákat, ők megfelelő választás lehetnek számodra.

Neked milyen macskád van? Oszd meg velünk kommentben!

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?