Belföld

700 forint lesz a benzin, a gázolaj még több

A drasztikus nyári üzemanyagár-emelkedés után némi nyugalom várhat az autósokra, utána viszont szinte biztosan sosem látott összegek lesznek kiírva a kutakon. A literárak között ugyanakkor ismét jelentős különbségek lehetnek.

 

 

 

70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza több ok együttes hatásaként. Olyan 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára. Legnagyobbrészt e kettő határozza meg, mennyiért tankolunk idehaza, valamint a szezonális hatások.

700 forint lesz a benzin, a gázolaj még több 1

Meddig emelkedik tovább?

Egyesek felkapták a fejüket a gázolaj különösen látványos áremelkedésére, amely a nyár végére drágább lett a benzinnél. Ez egy fogyasztáskövető, tipikusan szezonális jelenség, derül ki Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárának szavaiból. Nyaranként ugyanis a jellemzően benzines autóval kiránduló és utazó családok miatt megemelkedő benzinfogyasztás miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg. Ezt pedig jellemzően követi az ár is.

„Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok” – nyilatkozta a Vezessnek Grád Ottó. Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.

Vagyis jelen állás szerint megáll a grafikon emelkedése, nem várható ősszel a nyárihoz hasonlóan fájdalmas áremelkedés. Az majd januárban jön.

Egyik napról a másikra 700 forint fölé ugorhat az ár

A kormány döntése következtében január 1-től bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a majdani 650-670 forint körüli literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti. „A kereskedők nem tudnak mit tenni” – mondja Grád, „az adót be kell fizetni”.

A fájdalmas döntést azzal magyarázza a kormány, hogy Magyarországon a jövedéki adó szintje évek óta az uniós minimum alatt van. „Ez helytálló, az viszont már más kérdés, hogy milyen mértékben emel a magyar kormány, az már kormányzati döntés” – reagál az áremelés magyarázatára Grád.

Megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot, hogy tervez-e bármilyen lépést a kormány azért, hogy mérsékeljen egy egyik napról a másikra a töltőállomásokon bekövetkező 41 forintos literár-emelkedést. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Mint emlékezetes, 2021 év végén amikor 500 forint fölé emelkedett az üzemanyag ára, a kormány bevezette a 480 forintos hatósági árat. Ez előbb mindenkinek, majd egy szűkebb kör számára volt elérhető, miközben a piaci ár 820 forint fölé kúszott 2023 nyarára.

Márpedig indokolt a kérdés, ugyanis idén már látszik a magas üzemanyagár a hazai fogyasztáson, amely a 2021-es szintre mérséklődött az év első felében. A nyári jelentős áremelkedés valószínűleg már az augusztusi számokban is meglátszik majd, és ősszel még tovább csökkentheti a vásárlást, januártól pedig különösen látványos lehet a visszaesés. „Sok háztartásban fix összeg van eltéve üzemanyagra havonta” Grád szerint.

Ráadásul, ha Magyarországon a legdrágább az üzemanyag – pláne a gázolaj – a régióban, a nemzetközi fuvarozás szereplőiként a kamionosok is a szomszédos országokban tankolnak majd.

A visszaeső fogyasztás csökkenő adóbevételt jelent a kormánynak, és kisebb profitot a forgalmazóknak, akik között ismét megkavarhatja az árazási stratégiákat az egyik napról másikra bekövetkező jelentős árváltozás. Éppen ahogy történt nem is olyan régen a hatósági ár eltörlése után, amikor összevissza árakat lehetett látni a különböző töltőállomások előtti oszlopokra kiírva.

Ugyan Grád Ottó szerint is a legtöbb forgalmazó egy az egyben beépíti majd a literárba a 41 forintos adóemelést, azt elképzelhetőnek tartja, hogy egyes – alapvetően nem a benzinforgalmazásból élő – diszkont láncok jelentős akciókba kezdenek. A kútüzemeltető családi vállalkozások azonban nehezebb helyzetben lesznek az adóemelés után, ahogy az átlag autósok is.

forrás: vezess.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?