Belföld, Hírek, Külföld

Egy elnöki rendelet alapján megfosztják tisztségeiktől a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

Minden tisztségtől megfosztja Ukrajna a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat – írja a Telex egy csütörtök este kihirdetett elnöki rendelet alapján.

 

 

 




 

Volodimir Zelenszkij elnök rendelete értelmében az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen két hónapon belül felméri, mennyi kettős állampolgár van, és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül (szintén a felderítő szolgálatokkal együtt) beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését. A Telex cikke szerint ez alapján néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok nem viselhetnének:

  • állami hivatalt,
  • önkormányzati tisztséget
  • stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót
  • és nem ismerhetnek meg államtitkokat.

A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról.

Az elnöki rendelet rendkívül súlyosan érinti a nagyjából 100 ezres kárpátaljai magyarságot, miután a magyar állampolgárság szimbolikus ereje mellett komoly praktikus előnyöket is járt ez, részben azért, mert ezzel uniós állampolgárok is lehetnek.

A Telex cikkéből kiderül az is, hogy Ukrajna elvileg nem engedi a kettős állampolgárságot, de a tiltáshoz idáig nem társult szankció, csak egy-két kirakatügy volt, amikor az ukrán hatóságok politikai viták után felléptek.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?