Hírek, Külföld

Műtét nélkül is nemet válthat egy 53 éves férfi Olaszországban

A szicíliai Trapani bírósága egy húszéves jogi hercehurca végére tett pontot, amikor ítéletében kimondta, nem szükséges nemváltó műtétet vagy hormonkezelést elvégeznie annak az 53 éves férfinak, aki szeretne a hivatalos dokumentumokban is nőként szerepelni.

 

 

 

A női neve szerint Emanuelaként említett férfi már gyerekkora óta érezte, hogy igazából egy férfitestbe született nő. Ezért húsz évvel ezelőtt meg is kezdte a klasszikus, hormonális és sebészeti úton történő nemi átalakítás folyamatát, amely a törvény szerint egy kötelező lépés, mielőtt az anyakönyvi hivatalban kérelmezné az összes iratában a név- és nemváltást. Amikor azonban az orvosok elmagyarázták neki a műtéti kezelés bonyolult és kockázatos mivoltát, úgy döntött, hogy felfüggeszti azt, és inkább megpróbál harmóniában élni a férfitestben.

„Az, hogy nincs női nemi szervem, nem veszélyezteti az énképemet, a külsőm nem homályosítja el a női identitásomat”

– mondta Emanuela. A trapani bíróság azonban elfogadta a jogai érvényesítéséért folytatott hosszú bírósági küzdelemben segítségére siető ügyvédjének érvelését, amelyet a legfelsőbb bíróság egy 2015-ös ítéletéből vezettek le. Abban az ügyben egy transznemű nő számára lehetővé tették, hogy még – az amúgy már tervbe vett – hosszadalmas nemváltó műtét előtt nőként ismertethesse el magát.

Az ügyvéd úgy fogalmazott: „Az elv, amelyhez mi is ragaszkodtunk, az, hogy

a nemi jelleget módosító műtét nem befolyásolja az anyakönyvi átírás iránti kérelem érvényességét,

vagyis azokban az esetekben, amikor a nemi identitás egy komoly és egyértelmű egyéni folyamat eredménye, az elsődleges nemi szerv nem feltétlenül határozza meg az énképet”.

Emanuela reméli, hogy esete segítséget nyújthat a hozzá hasonló helyzetben lévő embereknek.

„A transznemű embereket sokan idegeneknek tekintik, holott elég lenne megismerni minket ahhoz, hogy megértsék: ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más.”

forrás: telex.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?