Hírek, Külföld

1 milliárd dollárt adományozott a bolygó megmentésére egy gazdag svájci férfi

Hansjörg Wyss célja, hogy a bolygó 30 százaléka a nemzeti parkokéhoz hasonló védelem alá kerüljön a következő 10 évben.

 

 

 

Egy svájci milliárdos, Hansjörg Wyss tavaly ősszel úgy döntött, egymilliárd dollár adományt ajánl fel környezetvédelmi projektekre a következő 10 évben.

Ambíciózus célt tűzött ki maga elé: szeretné elérni, hogy 2030-ra a bolygó területének 30 százaléka kapjon a nemzeti parkokéhoz hasonló védelmet.

Wyss a New York Times-ban jelentette be a tervét. Leírta, hogy az elmúlt húsz évben alapítványa már 450 millió dollárt költött Afrika, Dél-Amerika, Európa, Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok élőhelyeinek védelmére, és 40 millió hektár földet és vizet sikerült megóvniuk. A Grand Canyon és a Grand Teton nemzeti parkok fejlesztésével új munkahelyek jöttek létre. Ezek a védett övezetek vonzzák a látogatókat, és szerinte így megteremtik a fenntartható gazdasági növekedés alapjait is.

Ugyanakkor Wyss azt is fontosnak tartja, hogy minden ilyen projektet a helyi közösségek bevonásával indítsanak el. Olyanok segítségével, akik fontosnak tartják, hogy megóvják a környezetüket gyermekeiknek és unokáiknak.

 

 

 

 

 

 

A tudósok szerint közel egy millió faj került a kihalás szélére az elmúlt években. És a fajok kihalásának üteme az ezerszeresére gyorsult.

Edward O. Wilson, a Harvard biológiaprofesszora úgy véli, a fajok sokféleségének fenntartása érdekében még a 30 százalékos cél is kevés lehet. Szerinte a bolygó területeinek nagyjából felét kellene védelem alá helyezni.

Az első nemzeti park, a Yellowstone 1872-es megalapítása óta a földek 15 százaléka, míg az óceánok 7 százaléka kapott a nemzeti parkokéhoz hasonló védelmet.

Wyss azt szeretné elérni, hogy minél többen csatlakozzanak tervéhez. 2018 végéig a Wyss Alapítvány már több mint 66 millió dollárt adományozott kilenc helyi szervezetnek például Kanadában és Argentínában.

A Business Insider szerint Kanadában 750 ezer dollárból a bölények, jávorszarvasok és vízimadarak élőhelyeként szolgáló Edéhzhíe Nemzeti Vadvédelmi Terület megóvásán dolgoznak.

 

 

 

 

 

Argentínában két projekt is kap támogatást a svájci milliárdostól. Az ország legrégebbi környezetvédelmi szervezete, az Aves Argentinas 5,8 millió dollárt kap, hogy segítsen megőrizni 65 ezer hektárnyi vizes élőhelyet, és létrehozhasson egy 1,5 millió hektáros nemzeti parkot, ami megvédhetné a veszélyeztetett farkasokat és három flamingófajt.

22 millió dollárt kap egy másik szervezet, a Fundación Flora y Fauna, amely így 178 ezer hektáros nemzeti parkot alapíthat Argentína Tucumán tartományában. Ez a park egy gleccsereket tartalmazó hegyláncot védelmezne, amely tiszta vizet biztosít a régió áfonya- és citromültetvényeinek.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?