Egyéb

Megtörte a csendet Varga Judit: Először szólalt meg a miniszter lemondása óta

Elmagyarázta, mire van szükség.

 

„Összefogásra van szükség a diplomáciában a béke megteremtése érdekében”

– állította a volt igazságügyi miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Varga Judit a Nők a diplomáciában címmel megrendezett panelbeszélgetést megnyitó beszédében azt mondta: nem szabad megkérdőjelezni a biológia és a természet szabályait.

„Az emberiséget úgy hozták létre, hogy az férfiakból és nőkből áll, és nem szabad megkérdőjelezni a biológia és a természet szabályait”

– fejtette ki.

A miniszter úgy fogalmazott, „fontos téma a nők szerepe a politikában és a diplomáciában, és erről beszélni is kell”, de alapvetően úgy látja, „nincs különbség férfiak és nők között, esetleg más-más eszközöket használnak tevékenységük során”.

Személyes történetét felidézve elmondta: ő maga sem azért lépett politikai pályára, hogy úgy általában a nők szerepét erősítse a közéletben, hanem úgy érezte, van tennivalója, és emellett történetesen nő. Megjegyezte: a női kvótákról is hasonló a véleménye, mint például a kifejezetten nők számára kijelölt parkolókról, ahol nagyobb, szélesebb beállóhelyeket alakítanak ki.

Varga Judit azt is mondta: sok tapasztalatot szerzett azon a téren, hogy milyen a politika világában nőnek lenni, rálátása lett erre a kérdésre miniszterként, illetve a jövőben is beleláthat ebbe,

amikor új perspektívák nyílnak előtte az európai politikában.

Úgy értékelt: jó a helyzet abból a szempontból, hogy a nők mennyire tudnak szerepet játszani a politikában.

Felidézte: legutóbbi strasbourgi látogatásán például arra lett figyelmes, hogy a protokollfotókon szinte csak nők szerepelnek, és szerinte már-már felmerült a kérdés: hol vannak a férfiak?

Varga Judit kiemelte azt is, hogy Magyarországnak női államfője van Novák Katalin személyében, aki háromgyermekes anyaként tölti be hivatalát. Emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus-világjárvány idején hozott magyar kormányzati intézkedések kialakításakor milyen fontos meglátásaik voltak a női politikusoknak, akiket az anyai tapasztalataik is segítettek annak kidolgozásában, hogyan lehet az új helyzethez alkalmazkodni.

A július 31-vel távozó igazságügyi miniszter beszédét békefelhívással zárta, és azt hangoztatta, hogy „összefogásra van szükség a diplomáciában a béke megteremtése érdekében”.

(MTI) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?