Egyéb

Tovább dagad a botrány Somogyban: Magas rangú fideszes politikusokig vezetnek a szálak

Az ügyben feljelentést tettek.

 

Beszámoltunk róla, hogy a turisztikailag kiemelt jelentőségű Kotró nevű tónál június végétől megtiltanák többek között a fürdőzést és bizonyos szakaszokon a hajózást is. Az ügyből óriási botrány kerekedett, a helyi lakosok felháborodtak a döntés miatt. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

„Mi az, hogy tilos fürdeni? Meg csónakázni? Hát ki a f*szom az a Kóródi, hogy megtiltsa nekem, hogy strandoljak, ha kedvem van?! Húsz éve itt a házunk, nehogy már egy horgászklub dirigáljon mindenkinek, nyaralóknak, búvároknak, kirándulóknak!”

– fakadt ki a Népszava riportja szerint egy hatvanas férfi a tó északi oldalán álló házánál.

Magyarország legtisztább vizű és legmélyebb bányatava körül rengeteg nyaraló és étterem sorakozik. A helyi lakosok felháborodtak azon, hogy a hírek szerint június végétől tilos lesz minden horgászati és az egyéb vízhasználati tevékenység az önkormányzati partszakaszokon, legalábbis adott tájékoztatást Kóródi Zsolt, a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület elnöke.

Kórodi közleményében három területet is megjelölt, döntését pedig a helyi alpolgármester egyesülettel szembeni korábbi tevékenysége miatt látta indokoltnak. Azonban ez a helyi lakosokat nem érdekli, ugyanis sokkal jobban aggódnak a tiltás miatt, amelyet úgy értelmeztek, hogy mostantól nemhogy fürdeni, merülni, csónakázni, vitorlázni nem lehet, de még a parton kutyát sétáltatni is tilos lesz.

„Bízom benne, hogy a közlemény tartalma nem valósul meg”

– mondta a faluvezető, hozzátéve, a kialakult helyzet oka a személyes konfliktusokban keresendő, és reméli, sikerül mindenki számára megfelelő kompromisszumra jutni, hiszen – mondta – nagy a tó, elfér rajta sok minden.

Megjegyezte, a turisztikai együttműködésről szóbeli megállapodást kötött a horgászegyesülettel, a konkrét konfliktusról viszont nem kívánt beszélni.

„Az ügyben rendőrségi feljelentés született és a kormányhivatal állásfoglalására is várunk, amíg nincs ezekben érdemi lépés, addig nem mondok semmit”

– jelentette ki.

Gergelics Sándor alpolgármester még áprilisban észlelte, hogy a part egyik önkormányzati területén három nagy méretű sátrat vertek fel a horgászok, akik aztán a helyettes faluvezetőnek, majd a polgármesternek, illetve a kihívott rendőröknek elmondták: egy hétre 324 ezer forintért bérelték ki a partszakaszt a horgászegyesülettől. Minderről számlát is mutattak, viszont ezt nem a szervezet, hanem a BolPlan Kft. állította ki.

Emlékeztettek: a faluban működő cég, többször is nyert a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül kommunikációs és marketingfeladatokat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. választókerület településein. Ezek pedig egyebek közt hivatali vesztegetéssel vádolt, az ügyészség által hat évre börtönbe küldendő egykori fideszes képviselő, Boldog István ügye miatt kerültek előtérbe.

A lap arról is írt, hogy a BolPlan ügyvezetője és egyik tulajdonosa Jankó Szabolcs, a szomszédos Zákány település fideszes polgármestere.

Gergelics Sándor alpolgármester úgy látja,

az egyesület több jogsértést is elkövetett,

valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a cég nem is jogosult halgazdálkodásra a tavon, nem véletlen, hogy az áprilisban bérleti díjat fizető horgászok kilátásba helyezték, hogy feljelentést tesznek a megtévesztésük miatt.

A helyi képviselő-testület április végi ülésén határozott arról, hogy feljelentést tesznek a rendőrségen, a BolPlan számlázása miatt pedig a NAV-ot is megkeresik. Egyúttal közölték: a történtekről tájékoztatják a megyei és az országos horgászszövetséget, a kormányhivatalt és az Agrárminisztériumot is.

„Arról is döntöttünk, hogy az eset tisztázásáig nem adunk közterületi használati engedélyt a helyi horgászegyesületnek”

– tette hozzá Gergelics Sándor, aki megjegyezte: felszólították az egyesületet, hogy az önkormányzati területen lévő horgászhelyeket vegyék ki a horgászrendjükből.

A NAV közlése szerint, ha a területet engedély nélkül használta az egyesület, akkor a helyi rendeletek szerint közigazgatási bírság szabható ki, viszont ezt a jegyző elmulasztotta megtenni. Mint írták, a minisztérium közleménye alapján a halgazdálkodási szolgalmi jog kizárólag az ingatlan tulajdonosa, használója és a halgazdálkodási jog jogosultja közötti jogviszonyról szól, így

a BolPlannak nincs semmilyen jogosultsága a horgászhelyek bérbe adásával kapcsolatban.

Ennek ellenére viszont májusban ismét bérbe adták a helyeket.

Ander Balázs dél-somogyi jobbikos képviselő több, bűnszövetségben elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt látta indokoltnak, hogy a nyomozóhatósághoz forduljon az ügyben.

„Dél-Somogyban a gyékényesi tó talán a legértékesebb turisztikai célpont”

– jegyezte meg döntésével kapcsolatban a politikus, kiemelve: nem megengedhető, hogy „ezt is elvegyék az itt élőktől, csak, hogy a NER erre is rátegye a kezét”.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?