Egyéb

„Pedagógusokat kihasználó, trágárkodó, romboló, tomboló!” – Nagyon kiakadt a Fidesz vezérszónoka, de nem amiatt, amire gondolsz

Magyarázta a bizonyítványt.

 

Dunai Mónika XVII. kerületi országgyűlési képviselő  szakmája szerint magyar-francia szakos tanár!  volt a Fidesz vezérszónoka a bosszútörvényként elhíresült státusztörvény pénteki parlamenti vitanapján. A politikus kemény kritikát fogalmazott meg a törvényjavaslat ellen tiltakozókkal szemben, egyúttal védelmébe vedte a Fidesz érdemi (!) párbeszéd nélkül áterőltetni kívánt jogszabályjavaslatát.

Dunai szerint „az az alapkérdés„, hogy egyet tudnak-e érteni a képviselők a mai és a jövőbeni köznevelési rendszer kérdéseiben. A megszavazandó törvényt szép szavakkal vezette fel: elmondása szerint céljuk az élményközpontú, jövőcentrikus oktatási rendszer kialakítása, amelynek érdekeit itthon és Brüsszelben is védik, „nem szavakkal, hanem tettekkel„.

Itthon a pedagógusok béremeléseiért tüntetnek, ugyanakkor Brüsszelben mindent megtesznek azért, hogy a Magyarországnak járó pénzek ne érkezzenek meg a pedagógusok számára

 szúrt oda a szokásos mantrával az ellenzéki képviselőknek, elfeledve, hogy nem uniós, hanem tagállami feladat a pedagógusok béremelésének biztosítása.

Dunai ezt követően azt állította: pártja számára a gyermekek érdeke az első (?). Ezt követően hatásvadász módon igyekezett azt hangsúlyozni, hogy a mai oktatási rendszerben minden a gyermekekért történik.

Ezt követően a tanárokkal pédálózott  kifelejtve az összes többi pedagógust: az óvodapedagógusokat, tanítókat, konduktorokat, gyógypedagógusokat és a többieket –, megemlítve, hogy a jó iskolákban jó tanárok dolgoznak.

Majd azt mondta: a státusztörvénnyel a kormánypártok célja a szakmai és anyagi megbecsülés növelése a pedagógiai pályán. Emellett hangsúlyozta: szeretnék, hogy aki többet dolgozik, többet kereshessen. Majd elismételte a sokat hangoztatott ígéretet: szeretnék ha 2025 januárjára a pedagógusbér átlagosan 800 ezer forint lenne  persze, azt nem tette, hozzá, hogy bruttóban.

Ezután ismét hangsúlyozta, hogy teljesítményalapú bérezést szeretnének bevezetni, mivel  elmondása szerint  a pedagógusok többsége ezt támogatja. Az új életpályamodell bevezetésével újabb jelentős béremelésnek ágyaznak meg  állította, ezt követően pedig kijelentette: az új törvényjavaslat beterjesztését

olyan széles körű egyeztetés előzte meg, amilyen még soha (sic!) nem volt.

Ezután nekiment a pedagógus-szakszervezeteknek, az ellenzéknek, illetve a demonstrálóknak. Azt állította: a tiltakozások nem a gyermekek érdekeinek megvédéséről szóltak. Ellenben szerinte minden érdemi krikát figyelembe vettek, és az alapján módosították időközben a törvényjavaslatot.

Az ellenzéki pártok képviselőit az egyeztetések kapcsán kritizálta:

Érdemi javaslatok helyett csak provokatív nyilatkozatokat tettek, agresszív követeléseket adtak elő

 jelentette ki a Fidesz vezérszónoka.

Álszent, amit a baloldal politikusai művelnek! (…) Hol szánalmasan érdektelen, hol erőszakos akciókat szerveznek”

 akadt ki, majd az ellenzéki európai parlamenti képviselők fizetését kritizálta, elfeledve, hogy a fideszesek egy fillérrel sem kapnak kevesebbet náluk.

Azt állította, hogy az ellenzéki képviselők azért dolgoznak az EP-ben, hogy a pedagógusok ne kereshessenek (sic!) 800 ezer forintot. Ezt követően kijelentette: az ellenzéki politikusok hozzáállása nem szolgálja a pedagógusok érdekeit.
 
Dunai ezt követően a státusztörvény ellen tiltakozókat kezdte válogatott szavakkal szidni: „pedagógusokat felhasználó, kihasználó, trágárkodó, romboló, tomboló, törvénytelen módszerekről magyarázott. Majd tanári végzettségére hivatkozva arról beszélt: sok kollégájától hallotta, hogy változásra van szükség a pedagógiai ágazatban, de ők  elmondása szerint  egységesen elhatárolódtak az utcai tiltakozásoktól.

Majd elismételte: ők minden érintettet meghallgattak, és egyetértenek azzal, hogy béremelésre van szükség. Példaként felhozta, hogy a pályakezdők bére „jelentősen emelkedhet” (igen, feltételes módban  a szerk.), persze, csak ha jól dolgoznak, bár ez alatt kérdéses, hogy mit ért.

Meggyőződésem, amikor a tanárok kiviszik őket az utcára, és bemutatnak egyfajta magatartásformát (?), az nem szolgálja a jövő pedagógusképzését

 hangzott el a

nyelvtanilag értelmezhetetlen mondat a magyartanári végzettségű parlamenti képviselő szájából.

(Érdekesség: a szakmai önéletrajzában még egy helyhatározórag is hibásan szerepel, pedig irodalomtudományból abszolutóriumot szerzett egy doktori képzésen a képviselő  a szerk.)

Ezután azt állította: a „híresztelésekkel” ellentétben nem csökken, hanem nő a pedagógusok szabadnapjainak száma. Emellett pedig a tanév meghosszabbítását csak elháríthatatlan külső körülmények miatt lehet meghosszabbítani, majd a háborúra utalva megjegyezte: reméli, erre nem lesz szükség.

Úgy folytatta: „eltorzították” a javaslati pontot, amely a pedagógusok megfigyelésére vonatkozott volna, ugyanis szerinte az ő életük továbbra is „szent és sérthetetlen marad„. Ebben tehát visszaléptek, a jövőben ugyanis „csak” a munkáltató által átadott eszközöket figyelheti meg a tankerület, azokat is csak munkaidőben.

A felszólalása végén elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be – meghallgatva a pedagógusokat” , hogy 24 órában fixálják az érintettek kötelező, oktatással töltött heti óraszámát. Ezzel, persze, nem az intézményekben töltött órák mennyiségét, hanem a közvetlenül a gyermekek között eltöltött órák számát maximálják.

A státusztörvény parlamenti vitanapjáról szóló élő közvetítést alább lehet követni. Dunai Mónika felszólalása 15 óra 50 perc 25 másodperc és 16 óra 5 perc 32 másodperc között hangzott el:

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?