Egyéb

Vége a játéknak? Kíméletlenül kemény üzenetet küldött Orbánnak a lengyel tábornok

Elfogyott a türelem.

 

Waldemar Skrzypczak tábornok, a lengyel szárazföldi erők egykori parancsnoka az Ukrinformnak adott interjújában kijelentette, „ha Orbán zsarolni akarja a NATO-t, Magyarországot ki kell zárni a szövetségből”.

A tábornokot többek között arról is kérdezték, hogyan nézzenek ki a NATO-biztonsági garanciák Ukrajna számára.

„A NATO-csúcson olyan döntést kell hozni, amelyre Kijev régóta törekszik – az Ukrajna feletti légteret lezárni”

– mondta.

„Ebben az esetben Oroszország nem indíthat rakétákat Ukrajna ellen, gépei nem repülhetnek oda. Ha Oroszország figyelmen kívül hagyná ezt, a NATO-nak biztosítania kell Ukrajna légterének biztonságát azzal, hogy Ukrajnába küldi légierejét az ukrán égbolt védelmére. A szövetségnek megvannak a képességei, hogy ezt biztosítsa”

– tette hozzá a tábornok.

Közölte: második lépésként biztonságossá kell tenni a Fekete-tengert.

„A NATO égisze alatt olyan műveletet kell végrehajtani, amelynek célja a tenger megtisztítása az ukrán gazdaság működését korlátozó aknáktól, majd az ukrán kikötők megnyitása”

– mondta.

A tábornok szerint félreérthetetlen üzenetet kell küldeni Oroszországnak: ha a térségben további agresszív akciókat hajtanak végre, a NATO-nak kontingenst kell küldenie partnere védelmére.

„A szövetségnek garantálnia kell csapatai biztonságát Ukrajnában,

ami lehetővé teszi az ország további újjáépítését és fejlődését”

– mondta.

A tábornokkal interjút készítő újságíró azzal vádolta meg Magyarországot, hogy szimpatizál Oroszországgal, és megkérdőjelezte az ország szövetségen belüli tagságát is.

„A NATO elég időt adott Magyarországnak, hogy észhez térjen. Ha Magyarország Putyin oldalán áll, akkor fel kell mutatni nekik a »sárga lapot«, és meg kell mondani nekik: ha nem változtatnak álláspontjukon,

ki lesznek zárva a NATO-ból”

– hívta fel a figyelmet Skrzypczak.

„Nem lehet, hogy Magyarország az egész szövetséget terrorizálja, meg kell állítani a magyar zsarolást a NATO-ban. Ha Orbán Viktor zsarolni akarja a NATO-t,

akkor Magyarországot ki kell zárni a szövetségből”

– húzta alá ismételten, majd hozzátette, „nem lehetnek olyan országok ebben a szervezetben, amelyek mindkét oldalon játszanak”.

A tábornok közölte: Orbán Viktor álláspontja árt a NATO egységének, ezért világossá kell tenni a magyar kormányzat számára, a NATO-val vagy ellene van.

(ukrinform.ua /index.hu) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?