Egyéb

Mi lesz itt? Orbán minisztere gondolt egyet, és keresztülhúzta a független művészek pályázatait

A tárcavezetőt rendkívüli közgyűlésre várják.

 

Csütörtökön, délután 4 órakor rendkívüli közgyűlést tart a a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete előtt – derült ki a szövetség közleményéből.

Csák János kultúráért felelős miniszter is meghívást kapott az eseményre, a szövetség ugyanis kéri őt, hogy ossza meg a FESZ leveleiben megfogalmazott javaslatokkal kapcsolatos álláspontját.

Továbbá arra kérik a tárcavezetőt, hogy tájékoztassa a résztvevőket a 2023-as pályázati döntési folyamatokról, tapasztalatokról. Emellett kérik, hogy adjon tájékoztatást a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2024-es költségvetési támogatásának kereteiről.

A közgyűlés összehívása azért volt halaszthatatlan, mert az illetékes tárca az idei előadó-művészeti pályázatain

a függetlenek pályázatait többségben nullára értékelte

– írta a hvg.hu.

Csütörtökön felszólalnak majd azok a tagok is, akik rendkívül alacsony támogatásban részesültek: lehetőséget kapnak, hogy elmondják a miniszternek és a megjelenteknek a döntések következményét.

A FESZ szerint

az érdemi egyeztetés elmaradása miatt

nem derült ki, hogy a független színházi és táncművészeti terület finanszírozásának átalakítása, vagy

éppen takarékossági intézkedés zajlik.

Márpedig a 2024-es költségvetés elfogadása előtt fontos lenne, hogy az illetékes minisztérium bevonja a szervezeteket és alkotókat a döntési folyamatba.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?