Belföld, Hírek

Pokoli hőség lesz: minden idők legmelegebb nyara vár ránk idén

Senkit ne tévesszen meg az elmúlt hetek özönvizes, esős és hűvösebb időjárásra, az idei lehet minden idők legmelegebb nyara.

 

 

 

Hermann Dóra, az Időkép meteorológusa beszélt erről az RTL-nek. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok szerint komoly hőségre lehet készülni.

– A hosszú távú becslésünk a modellek és az előrejelzések alapján azt mutatja, hogy idén is meleg lesz. A nagy térségű áramlási rendszerek jelenlegi helyzetéből is erre lehet következtetni – fogalmazott az időjós.

Az éves időjárást meghatározó két jelenség az El Nino és a La Nina, melyek jelenléte a Csendes-óceán Egyenlítő környéki tengervíz mozgásától függ. Amikor az áramlás miatt a hő nyugat felé mozog,a La Nina hűvösebb víztömeget, szárazabb, aszályosabb időszakot hoz. Ellenkező esetben viszont az El Ninóval melegebb, csapadékosabb időjárás érkezik.

Az elmúlt három évet a La Nina uralta, most viszont érkezik az El Nino, így a tengerfelszín több fokkal melegebb lehet

A hőséggel együtt a csapadék is erősödik.

– Tavaly ilyenkor még alig voltak viharok, most már egy-két jelentősebb volt, idén az El Nino miatt többre is lehet számítani – fogalmazott a meteorológus az RTL-nek.

Emlékezetes, milyen katasztrofális helyzetet okozott tavaly a forróság és az aszály, tönkrement a termés, kiszáradtak a tavak, még a Velencei-tóból is eltűnt a víz egy része és pusztultak a halak.

Az idei nyáron gyakrabban fog esni az eső, várhatóan nem fogunk szűkölködni csapadékban.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?