Belföld, Hírek

Nem bírom már magam kipihenni – Videón egy 12 órás műszak az orosházi koronavírus-osztályon

Orosházi COVID napló – 2021 címmel töltött fel kisfilmet a YouTube-ra az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, a filmben egy 12 órás műszakot mutatnak be egy diplomás ápoló és az intenzív osztály főorvosának segítségével. Megszólal benne több szakdolgozó és orvos a COVID ellátó részlegekről, illetve két beteg is vállalta a nyilatkozatot.

 

 

 




 

Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem

– egy diplomás nővér szavaival kezdődik a film, a szakember a bemutatott műszakban egy olyan covid-osztályon dolgozik, ahol a közepesen súlyos fertőzötteket ápolják.

Patakiné Márkus Eszter aneszteziológiai szakasszisztens, főnővér-helyettes arról beszél, hogy ősszel nehezebb volt a helyzetünk, mint most: akkor több fiatalt láttak súlyos állapotban.

A filmben megszólal egy beteg, akit már egy hete ápolnak kórházban, ő a betegség első jeleként a gyengeséget említi. Az ápolók és orvosok munkájáról úgy fogalmazott:

Nagyon toppon vannak, emberfeletti munkát végeznek.

Karkus Edina gyógytornász elmondta: a koronavírusos betegeknek légzőtornát kell tanítani, mert leginkább a tüdőt támadja a vírus. Azokat a területeket lélegeztetik át, ahová nehezebben jut oxigén.

„Hat óránként forgatjuk a betegeket és ez olyan megterhelő mind fizikailag – a beöltözött, orverállos felszerelésben – hogy bizony sokszor, amikor kijövünk a 4 órás munkaidő után egy pihenőre 2 óra hosszára, csurom vizesek a nővérek” – nyilatkozta Király Istvánné Mariann, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály főnővére. Az osztály főorvosa, Dr. Molnár István szerint „a másságát a betegállománynak nem is a korosztálybeli különbség képezi, hanem a több szervi elégtelenséget okozó vírusos fertőzés, ami az átlagnál magasabb szintre emeli az elhalálozás gyakoriságát.”

Ez jelenti számunkra a lelki terhet, és az a nagy számú betegforgalom, amivel eddig nem találkoztunk, a fizikai terhet. A kettő együtt kombinálva hozza elő azt, hogy maga az egészségügyi dolgozó is olyan szinten tud fizikálisan és lelkileg kifáradni és megbetegedni akár, ami eddig nem volt tapasztalható

–tette hozzá.

„A filmmel a célunk bemutatni, hogy egy kisvárosi kórház kollektívája hogyan bírkózik meg a járvánnyal, miként veszi fel a harcot egy korábban nem látott, alattomos betegséggel, és mik azok a motivációk, amik a rengeteg nehézség ellenére előre viszik őket” – írta a az intézmény a videóhoz.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?