Belföld, Hírek

Müller Cecília: azonnali intézkedésekre van szükség a Pesti úti idősek otthonában – részletek

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti Idősek otthonában történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a Fővárosi Önkormányzatot. Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, és 7 idős gondozott elhunyt. Dr. Müller Cecília csütörtökön személyesen látogatott el Budapest legnagyobb idősek otthonába, majd ezt követően kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket.

 

 

 

 




 

Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el, amelyek végrehajtására az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzatot kötelezte. Eszerint a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés.

A második azonnali intézkedést, amit végre kell hajtani a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.

A harmadik rendelkezés, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell használni, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt illetve nem megfelelő takarítószereket is észlelt az intézményben.

Az idősotthon lakói között várhatóan még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba szállítottak, és ha további fertőzötteket igazolnak, akkor őket is kórházba fogják szállítani.

 




 

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonából múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelésük, védőeszközük, a szerződött háziorvosok nem látják el az intézményt. Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Osztálya április 2-től karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte annak orvosát feladatainak ellátására, illetve a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól. A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó Fővárosi Önkormányzat mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 db FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak

Müller Cecília az elmúlt hetekben többször is felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a saját felelősségükre. A bentlakásos szociális intézményekben március eleje óta látogatási tilalom van életbe, majd kijárási és felvételi zárlatot is elrendelt az országos tisztifőorvos. Emellett több szakmai protokoll előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját (http://szocialisportal.hu/). Április elején újabb intézkedések végrehajtását rendelte el a tisztifőorvos a fenntartóktól és intézményvezetőktől, majd április 8-án bejelentette, hogy kötelező ellenőrzést rendel el az idősek otthonaiban.

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?