Egyéb

Itt a bejelentés: A válság miatt lefújta a kormány a nagyszabású programot

A Honvédelmi Minisztérium közölte a váratlan hírt.

 

A orosz-ukrán háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium pénteken.

A tárca közleménye szerint a mostani háborús időkben a minisztérium és a Magyar Honvédség számára „Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első„. A háborúval járó biztonsági kihívások miatt most a hadgyakorlati, kiképzési, haderőfejlesztési és katonaszakmai feladataik élveznek előnyt, ezért az augusztusra tervezett kecskeméti programok elmaradnak – közölték.

A rendezvénnyel kapcsolatban egyébként Belgium, Németország és Spanyolország is jelezte a részvételi szándékát. Legutóbb 2009-ben fújták le az eseményt, akkor a világválság miatti takarékosságra hivatkoztak – írta az airshowinfo.hu.

„Elhúzódó háborúra számítunk, ezért jelentősen

felgyorsult a haderőfejlesztés folyamata,

nemcsak az eszközbeszerzések és a védelemipar területén, de fokozott figyelem irányul a katonák harckészültségének emelésére is”

– fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagy, vezérkari főnök részére a haderő képességének magasabb, hadműveleti szintre emelését írta elő, amely az alakulatok számára

fokozott terhelést és összpontosítást jelent.

Az állomány ezért gyakorlatokon vesz részt, amelyeken a hivatásos állomány mellett kiemelt szerepet kapnak az újonnan megalakult területvédelmi erők is – tették hozzá.

„A kiképzést előtérbe helyezve, a beérkező eszközökre és a gyakorlatok során megszerzett és megerősített képességekre alapozva olyan felkészült, összetartó, 21. századi haderőt építünk, amely – amellett, hogy garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – a szövetségi rendszerekben továbbra is kiváló és nemzetközileg is elismert színvonalon teljesíti feladatait”

– áll minisztérium közleményében.

(MTI korrigálva) | forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?