Egyéb

Döntöttek: Tömegesen fogja terjeszteni a Fideszre szavazásra buzdító „segélyhívókat” az Orbán-kormány

Nehogy véletlenül rossz helyre menjen az idősek szavazata!

 

Portálunk is beszámolt arról, hogy az Orbán-kormány úgynevezett „gondosórákat” kezdett osztani a magyar idősek körében. Ezekkel segélyhívást is lehet indítani. A kormány azt tervezi, hogy a következő években a magyar idősek között 1,5 millió eszközt osztanak szét.

Hajmeresztő, de a választások előtt előfordult, hogy a karkötő megszólalt, és egy-egy nyugdíjast arra buzdított, hogy menjen, és szavazzon a Fideszre. Erről >>ITT<< írtunk.

Mennyibe kerülenek ezek a kütyük?

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője is feltette ezt a kérdést. Azt a választ kapta Czibik Norberttől, a „gondosóra-program” projektmenedzserétől, hogy

a program költségvetése 100 milliárd forintos nagyságrendű.

Ezt követően fakadt ki a szocialista politikus. Hosszan írt arról, hogy a tavalyi választások előtt a gondosórát kampányórának használta a Fidesz.

A politikus kiemelte, hogy nem a segélyhívó rendszer fejlesztése ellen szól, csupán azt szeretné, ha okosabban költené el a kormánypárt a pénzeket, ugyanis akkor

rászorulók sokaságán lehetne segíteni.

Komjáthi a következő kérdésekre várt választ a belügyminisztertől:

  • Mennyien használják a gondosórát?
  • Mit mutatnak az adatok a területi eloszlásról? Átlagosan milyen életkorú emberek igénylik azt?
  • Naponta mennyi jelzést a diszpécserek?
  • Milyen arányban vannak a valódi segítséget igénylő és az „egyéb” jelzések? Milyen arányban segítettek életveszélyes helyzetekben?
  • Kapcsolódik-e a program a jelzőrendszeres házi segítésnyújtáshoz valamilyen módon? Ha igen, hogyan, ha nem, miért nem?
  • Kapcsolódik-e bármilyen érdemi szociális ellátás a programhoz?
  • Mi az oka annak, hogy a jelentős költségekkel járó programban használt eszköz nem tud több olyan hasznos funkciót, amit más hasonló készülékek már igen?
  • Mennyit és milyen forrásból (hazai, uniós) költöttek eddig erre a programra?
  • Gondoltak-e a százmilliárd forint más módon történő felhasználására is?
  • Miért nem fejlesztik azokat a szociális alapszolgáltatásokat, melyek nélkülözhetetlenek a rászoruló idősek napi ellátásához?
  • Tervezik-e a jövőben kampánycélokra használni az eszközt?

A képviselő kérdéseire Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt. A politikus arról beszélt, hogy a program legfőbb célja idősek otthoni és önálló életvitelének támogatása, a készenléti szervek (rendőrség, mentők, tűzoltók) elérését szolgáló 112-es segélyhívó tehermentesítése.

A politikus hozzátette: jelenleg 89247 készülék „nyújt biztonságot” a felhasználóknak.

Kiemelte: a gondosóra-program ingyenes, ám a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rászorultsági alapon, térítési díj ellenében vehető csak igénybe.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?