Egyéb

Von der Leyen meghökkentő javaslata az ukránoknak: állítsák le a Barátság kőolajvezetéket Magyarország felé

Példa nélküli botrány: Ursula von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság kőolajvezetéket Magyarország felé

 

2023. május 15-én az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a MOL-nak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Fotó: Martin Divisek / MTI

Az Origo információi szerint is kiderült, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől, vagyis az Európai Bizottság kapott üzenetet az ukrán fél, miszerint:

Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítás Magyarország felé

Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A fentieket a MOL vezetői információink szerint egyértelműen zsarolásként értékelik, éppen ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen akkor további zsarolásoknak engednének teret. 

Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a MOL Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felé kedden, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben, aki azt ígérte, megpróbál intézkedni az ügyben. 

 

Zelenszkij fel akarta robbantani a vezetéket 

Komoly visszhangot váltott ki az amerikai Washington Post hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott. 

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij és Ursula von der Leyen Fotó: Friedemann Vogel

Bár erre szerencsére eddig nem került sor, valójában Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket. Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy „bármit történhet a Barátság vezetékkel”, amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

 

Brüsszelt nem érdeklik az uniós gazdák

Az ukrán fél, ahogyan korábban írtuk túl szigorúnak tartja az importtilalmat a mezőgazdasági termékeikre. Ennek az ügynek az a háttere, hogy a totális háborúpártiságban vergődő Európai Bizottság hónapok óta nem foglalkozott az ukrán gabona miatt bajban lévő tagállami agrárpiacokkal. Most, hogy Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is betiltotta az importot, hirtelen hisztérikusan reagáltak, de uniós szervezet létükre nem az uniós gazdák mellé álltak, hanem az ukránok mellé. Teljesen világos, hogy Brüsszel számára nem fontos a gazdák megvédése.


Az ukrán gabonát amúgy eredetileg csak azért engedték be az unióba, hogy tovább szállítsák Afrikába. De nem szállítják. Brüsszel könnyen megoldhatná a kérdést: az, hogy nem teszi, azt bizonyítja, soha nem az volt a céljuk, hogy a gabona eljusson Afrikába. Eleve azt akarták, hogy az ukránok az uniós gazdák kárára Európában értékesíthessék a rossz minőségű terményüket, így ugyanis még többet keresnek rajta.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?