Egyéb

Óriási felfordulás készül a magyar ingatlanpiacon: megnézheti magát, aki lakást bérelne 2023-ban

Hamarosan megindul az őrület a bérlakások piacán, elözönlik Budapestet és a többi egyetemi várost az albérletkereső diákok. De mire számíthat az, akire keresgélés vár? Hát a szakértők szerint sok jóra nem, ugyanis többek között a növekvő hitelkamatok miatt alapból egyre több ember tolódik át a bérleti piacra, a kínálat pedig nem tudja felvenni a versenyt a kereslettel. Abban a Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek egyetértettek, hogy mielőbb érdemes nekiállni a lakáskeresésnek. Az is kiderült, hogy tart-e még a rezsipara a piacon, és megtudtuk, nagyjából mikorra várható, hogy legalább nem emelkednek a bérleti díjak.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményei szinte azonnal formálni kezdték az ingatlanpiacot. Az emelkedő kamatszint miatt megdráguló lakáshitelek, az infláció és az euró árfolyam kilengései már a tavalyi év során sokakat a lakásvásárlás helyett a bérleti piacra szorítottak és azóta sem enyhült az érdeklődés – magyarázta a Pénzcentrum kérdésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Hozzátette: az albérletek iránti kereslet lényegében folyamatosan erősödik, ugyanakkor ehhez mérten a kínálat továbbra is szűknek mondható.

 
 

Bár a lakásárak emelkedése megállt, a kereslet pedig jelentősen visszaszorult 2022 év végére, idén tavasszal mégsem jellemző, hogy a korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat értékesítsék a tulajdonosok. Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult. A bérleti díjak tekintetében nagyjából 20%-os drágulás jelentkezett a szegmensben az egy évvel ezelőttihez képest, ráadásul hamarosan itt a nyár, ami az albérletek főszezonjának számít, ekkor van a szerződések fordulója, a felvételi pontszámok kihirdetésével elindul az albérletet kereső diákok rohama, ami pedig újabb áremelésnek ad teret. A befektetők jellemzően nem eladni akarnak, hanem egyre többen fordítanák megtakarításaikat ingatlanba

– magyarázta a szakértő.

Válogass a legjobb banki ajánlatok között a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorában!

Az OTP Ingatlanpont szerint a vevők jelenleg inkább talán kivárnak és halogatják a vásárlást mintsem bérelnek, vagy megpróbálkoznak akár komolyabb, 20 százalékos alkuval is. Arra a kérdésünkre, hogy menyire jellemző, hogy a tulajdonosok eladják a befektetési céllal vásárolt ingatlanukat, a szakemberek kifejtették, mivel a bérleti díjakban nem látható csökkenés, szemben az árakkal, most nem ésszerű döntés a bérbeadással hasznosított lakások eladása.

Nem jellemző az, hogy a befektetési céllal vásárolt ingatlanokat értékesítenék a tulajdonosaik, hiszen a kiadó piac jól megy. Amennyiben mégis előfordul, akkor sem árcsökkentéssel értékesítik, mert a befektető semmiképpen sem óhajt jelenleg engedni

– tették hozzá.

Az Otthon Centrum kínálatában nem tapasztaltak változást az utóbbi időben. A jelenlegi kínálat országosan és a fővárosban is megegyezik az egy évvel ezelőttivel. Az árak emelkedése egyértelműen jelzi, hogy nőtt a kereslet, miközben a kínálat nem tudott bővülni, ezzel magyarázható a nagyobb verseny a bérbeadó lakásokért. 

Ugyanakkor a kamatkörnyezet (a lakáshitelek drágulása) és az alternatív rövid távú befektetési lehetőségek (pl. inflációkövető állampapír) miatt csökkent a befektetői kereslet a lakáspiacon (a befektetők jellemzően bérbeadással hasznosítják az ingatlanokat). A turizmus visszatérésével már tavaly érzékelhető volt, hogy a lakáskiadók, akik korábban a járvány miatt kényszerűségből tértek át a hosszú távú bérbeadásra, ismét a magasabb hozammal kecsegtető szálláshely-szolgáltatáshoz térnek vissza, ami főleg a belső kerületekben csökkenti a hosszú távra kiadott lakások számát

– sorolták a cég szakemberei, akik a járványhelyzetet követő időszakban azt tapasztalták, hogy azok kínálták értékesítésre az ingatlanjukat, akik hitelből finanszírozták lakásbefektetésüket, és a turisták elmaradásával nehéz helyzetbe kerültek, azonban ez nem volt tömeges jelenség. 

Aki máig kitartott, nem valószínű, hogy egy lassuló piacon fog értékesítéssel próbálkozni, persze egyéni döntés, hogy ki milyen hosszú távra tervezi a lakásbefektetését. Tíz év alatt még a mai árak mellett is szép hozammal lehet kiszállni, főleg, mivel egyelőre még nem beszélhetünk drasztikus árcsökkenésről az eladási árak tekintetében

– tették hozzá.

Belenyúl a piacba az Airbnb?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rövidtávú lakáskiadás mennyi potenciális albérletet szippanthat ki a fővárosi piacból. Benedikt Károly szerint akik korábban rövidtávú lakáskiadással foglalkoztak, azok a járványidőszak végével, már 2021, de legkésőbb a 2022-es év során visszatértek az Airbnb-hez, így az idei évben már nincs a hosszútávra kiadott lakások köréből elszívó ereje a rövidtávú kiadásnak. Az idei szezonban már keresettebbek az Airbnb-s lakások, ráadásul az eladó ingatlanok árainak stagnálása, néhol csökkenése egyre inkább vonzza a befektetési célú vásárlókat.

Az OC emlékeztetett, hogy a rövidtávú lakáskiadás elsősorban a főváros belső kerületeit érinti. Ezek között vannak olyan kerületek (pl. IX és XI. kerület), melyek az egyetemisták körében is nagyon kedveltek a közelben található felsőoktatási intézmények miatt. Ahogy fentebb már említettük, a járvány első évében ezeket az ingatlanokat a turizmus visszaesése miatt hosszabb távra adták bérbe. Mára azonban visszatértek a turisták, így a befektetési céllal vásárolt ingatlanok tulajdonosai közül sokan ismét a kiadásnak ezt a formáját választják a nagyobb hozam reményében.

A covid következtében mindössze 5%-os visszaesés tapasztaltunk 2020 I. felében az előző év azonos időszakához képest a kiadásokban. Látványos változást a covid enyhülése hozott 2021 II. félévében, akkor ugyanis megugrott az albérletek iránti kereslet. A covid előtti időszakhoz képest (2019 II. félév) 66%-kal több albérletet közvetített sikeresen az Otthon Centrum. Bár az idei évben eddig 20%-kal kevesebb albérletet talált új bérlőre az előző év azonos időszakához képest, de jellemzően az év első fele mindig lanyhább a bérleti piacon

-fogalmaztak.

Az OTP Ingatlanpontnál pontos számadatokkal nem rendelkeznek a kérdésről, de összességében elmondták, hogy a rövidtávú lakáskiadásra az igény nagy, azonban az engedélyeztetés kapcsán sok a bizonytalanság.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?