Egyéb

Gyorsan beszólt Orbánéknak Szlovákia első magyar miniszterelnöke

Gyorsan beszólt Orbánéknak Szlovákia első magyar származású miniszterelnöke, aki végzettségét tekintve közgazdász.

 

Az új szlovák vezető, Ódor Lajos az inflációról tartott eszmefuttatásában megjegyezte, hogy a legrosszabb már mögöttük van, és az év végére valószínűleg sikerül leszorítani annak mértékét egy számjegyűre, viszont az élelmiszer-infláció továbbra is gondot okoz. Ekkor került szóba Magyarország, mint rossz példa.

Magyarország esetében azt látjuk, hogy az árstopok nem működnek

– szögezte le Ódor a Napi.hu szerint. A frissen kinevezett miniszterelnök szerint a korábbi tapasztalatok alapján az áfacsökkentésnek sem lenne hatása.

 

Ukrajna ügyében nem változik a pozsonyi álláspont, folytatják az ország katonai és humanitárius támogatását. „El kell magyarázni az embereknek, hogy nem szélsőségesen magas a költségvetés egészéhez képest az Ukrajnának nyújtott segítség, ahogy azt is, mi történik, ha Ukrajna elbukik, és az orosz agresszió kiterjedtebb lesz, de ezt nem populista módon fogjuk tenni” – fejtette ki politikai hitvallását az új miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fejezte ki gratulációját Szlovákia új kormányfőjének, Ódor Lajosnak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Szlovákia fontos szövetségesünk és stratégiai partnerünk. Örömömre szolgál, hogy országaink az elmúlt években a világjárvány, a gazdasági válság és a háború okozta kihívások ellenére is számos területen hatékonyan tudtak együttműködni”

– fogalmazott Orbán Viktor. Levelében biztosította szlovák kollégáját arról, hogy készen áll a közös munkára a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés fejlesztése érdekében.

Orbán egy másik levélben köszönetet mondott a távozó szlovák kormányfőnek, Eduard Hegernek az elmúlt években kialakított konstruktív együttműködésért. „Meggyőződésem, hogy a régiónk sikerét biztosító, a közép-európai nemzeteket összekötő erős szövetség különösen nagy jelentőséggel bír most, amikor Európának történelmi léptékű kihívásokkal kell szembenéznie. Kormányom a továbbiakban is elkötelezett marad a hagyományosan erős magyar-szlovák kötelék fejlesztése, valamint a visegrádi négyek közötti együttműködés megerősítése mellett” – írta Orbán Viktor.

Ódor Lajost hétfőn nevezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő. Eskütétele után arról beszélt, hogy kormánya nyugalmat és szakértelmet akar hozni Szlovákiába. A magyar származású közgazdász szeptemberig vezetheti az országot szakértői kabinetje élén.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?