Egyéb

Óriási meglepetés: Kiderült, ki fogja felépíteni a debreceni akkumulátorgyárat

Belevágtak.

 

Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. fogja felépíteni a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának központi gyártócsarnokát – írta az rtl.hu a Magyar Építők közleménye nyomán.

A munkálatok pedig már el is kezdődtek, így Orbán Viktor jó barátja – az állami megbízásokat rendre bezsebelő Garancsi –, neki is gyürkőzhet a feladatnak.

„A kínai tulajdonú CATL akkumulátorgyár munkálatai már zajlanak

a Déli Ipari Parkban; a valaha volt legnagyobb összértékű magyarországi beruházásban mintegy 3000 milliárd forintos projektet hajtanak végre”

– olvasható közleményükben.

A kormány a debreceni gyárral kapcsolatban többször is azt hangoztatta, hogy ilyet épített a kínai cég Németországban is. Ugyanakkor Faluvégi Balázs, a társadalom és környezettudatos befektetések szakértője szerint a türingai üzemhez képest a debreceni gyár a tervek szerint

  • hétszer többet termelne,
  • háromszor nagyobb lenne,
  • és három és félszer annyian dolgoznának benne.

„Ez tényleg hatalmas nagy. Minden szempontból az egyik legnagyobb a világon, és

Európában pedig teljesen egyértelműen a legnagyobb lesz, amint elkészül”

– mondta Faluvégi.

Szijjártó Péter külügyminiszter szinte minden nap bejelentést tesz arról, hogy hol fog megépülni egy újabb kínai akkumulátorgyár, amelyre a tárcavezető rendre „elképesztő sikertörténetként” hivatkozik.

Ezeket pedig megépítik, hiába tiltakoznak a civilek, hiába szerveznek tüntetéseket a gyárak megépítése ellen, a szakértők pedig hiába jelzik az ezzel kapcsolatos aggályaikat és félelmeiket.

A döntéshozók még arról is gondoskodtak, hogy elejét vegyék a további lakossági tiltakozásoknak, és egyszűren csak felszámolták a közmeghallgatás intézményét, hogy az emberek ne tudják elmondani véleményüket, észrevételeiket.

Az utóbbi napokban rengeteg botrány robbant ki a kínai gyárak körül. Ezzel kapcsolatos cikkeink >>ITT<< olvashatók.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?