Egyéb

Egészen váratlan húzás: Megálljt parancsolt Kövér Lászlónak az Alkotmánybíróság

Ilyet régen láttunk.

 

Az Alkotmánybíróság szerepköre az utóbbi években kiüresedett. A bírák feladata az ország alkotmányos rendjének védelme  emlékeztetőül: az Alkotmány már nem létezik, a helyét az Alaptörvény vette át (a szerk.) , azonban az elmúlt időszakban csak kivételes alkalmakkor küldtek vissza törvényt normakontrollra.

Most azonban váratlanul  három év után  váratlan döntést hozott az Ab  szúrta ki az mfor.hu. Az ellenzék 58 képviselője 2020 februárjában kért normakontrollt, miután úgy ítélték meg, hogy a Kövér László nevével fémjelzett házszabályok egyes rendelkezései sértik a képviselők alkotmányos jogait. Kövér ugyanis rendszerint rótt ki komoly büntetéseket a képviselőkre.

Ilyen szankciók között szerepel az Országházból és az Országgyűlési Hivatalból való azonnali kitiltás, amely a politikusok szerint a képviselői jogok gyakorlását ellehetetleníti.

Az Ab Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a képviselők OH-s irodaházakból való kitiltását,

az Országházba lépés tilalmát azonban nem. Továbbá azt is Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították, hogy egy képviselő meghatalmazott útján szavazhasson az Országgyűlésben.

Az Ab indoklása szerint nincs olyan alkotmányos érv, amely alátámasztaná a képviselők hivatali épületekből való kitiltását. A meghatalmazott útján történő szavazásra pedig

nem adhatnak felhatalmazást,

ugyanis azt kifejezetten a képviselők jelenlétéhez kötik.

Magyar Közlöny friss számában található Ab-döntések >>EZEN<< a linken olvashatók.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?