Egyéb

37 millió forintnyi készpénzt szagoltak ki a NAV kutyái

Kiszagolta a bűnszervezet elcsalt adóforintjait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzkereső kopókülönítménye. Még hogy a pénznek nincsen szaga – a négylábú szimat profin rácáfolt a teóriára, az ebek több mint 37 milliót szagoltak ki a rejtekhelyen.

 

Másfél milliárd forintot meghaladó adó befizetését csalta el egy biztonsági őröket és takarítókat foglalkoztató számlagyáras bűnözői csoport. A pénzügyi nyomozók az ügyben huszonnégy embert fogtak el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket, közülük négy főt vettek őrizetbe, akik letartóztatásáról döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

A több mint 30 céget a háttérből irányító bűnszervezet célja az áfafizetési kötelezettség, valamint a hozzájuk köthető foglalkoztatottak munkabére utáni adók és járulékok kijátszása volt. A számlázási láncba beiktatott alvállalkozók valós tevékenységet nem végeztek, pusztán papíron foglalkoztatták és közvetítették a biztonsági őröket és takarítókat.

Az elkövetők egy komplett számlagyárat is működtetettek a fiktív gazdasági események dokumentálására. Ezek az ügyletek azonban a valóságban sosem jöttek létre, a munkákhoz sem emberrel, sem eszközzel nem rendelkeztek a számlakiállító társaságok. A kamuszámlák célja kizárólag az adólevonás volt, az elkövetők ezekkel a módszerekkel, több mint másfél milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói a fővárosban és további három vármegyében, összesen 31 helyszínen tartottak kutatásokat. Az ügy későbbi gyanúsítottjai igazán kutyaszorítóban érezhették magukat a rajtaütés napján, mikor feltűntek a bankjegyek keresésére is kiképzett négylábúak. Boot, a rottweiler-erdélyi kopó keveréket, és segítőjét, Pixelt, a belga juhászt nem csalta meg a szimata, rövid időn belül összesen több mint 37 millió forint készpénz rejtekhelyét szagolták ki. 

A pénzügyőrök autókat, motoros kishajót, karórákat, párnabélésbe varrt, és egyéb helyekre rejtett milliókat foglaltak le, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, mintegy 600 millió forint értékben.

A bűnszervezet egyik irányítóját a NAV kommandósai fogták el, az akciót a helyszíneken és a háttérből a NAV informatikus szakemberei és revizorai segítették.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik. Ha bűnösségük beigazolódik, a szervezet irányítóira akár 20 év börtönbüntetés is várhat.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?