Egyéb

Ételre sincs pénze rengeteg nyugdíjasnak az infláció miatt

Tragikus a helyzet. Orbán és kormánya viszont még mindig nem hajlandó cselekedni, csak hallgat. Pedig az ügy sürgető, életek múlhatnak rajta!

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke szerint azonnal minimum ötszázalékos, visszamenőleges, évközi emelésre van szükség.

A kormány nem reagált a szervezet megkeresésére.

Jól hangzik a 13. havi nyugdíj, de sajnos már nyoma sincs az extra juttatásnak, ugyanis a 27 százalékos nyugdíjinfláció ezzel együtt a januári 15 százalékos emelést is elvitte – írja a Népszava cikke alapján a HVG.

Juhász László a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos nyugdíjas kereste meg a szervezetet.

Mert hónap végére nem marad pénzük ennivalóra.

A NYUSZET ezért még hetekkel ezelőtt levélben fordult Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Levelükben azt kérik, hogy a kormány sürgősen eszközöljön egy minimum 5 százalékos nyugdíjemelést, méghozzá visszamenőlegesen. A levélre egyelőre nem érkezett válasz.

A szervezet számításai szerint nagyjából 300 ezer nyugdíjas 100 ezer-, míg 600 ezer idősnek 130 ezer forint alatt van a havi nyugdíja.

Juhász László felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik. 


Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes – mondta. Ez utóbbi ugyanis nem emelés, hanem egyszeri juttatás, tehát nem is lehet emelésnek számítani, de ha mégis megtennék, akkor is az látszik, hogy az egy összegben kapott plusz ellátás egy hónapra elosztva 8,3 százalékos többletet jelent. A 15 százalékos januári emeléshez hozzáadva így is csak 23,3 százalékos a plusz, szemben a 27 százalékos nyugdíjas inflációval.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?