Egyéb

A MÁV szerint komoly hiányosságai vannak a Mészáros Lőrinc cége által elnyert vasúti beruházásnak

Kihagyott vasbeton, el nem szállított veszélyes hulladék és balesetveszélyes körülmények is szerepelnek az állami vasúttársaság probléma-listáján.

Két levélben, összesen 19 pontba szedve sorolja a MÁV a műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben – írja Szabad Európa a birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

Sok esetben kihagyták a vasat a vasbetonból az R-Kord Kft. által végzett vasúti fejlesztés során, máshol balestveszélyes körülmények, veszélyes hulladék maradt az építkezés után. Mindezt már az Építési Minisztérium is szóvá tette ezt a Mészároshoz köthető cégnek.

További kifogásként szerepel, hogy:

  • a földbe elhelyezett kábelek nyomvonala több helyen eltér a jóváhagyott kiviteli tervtől, ráadásul az úgynevezett markerek is több esetben hiányoznak;
  • az R-KORD a kivitelezés során többször is eltért az eredeti tervektől, de mivel az eltérésekről nem készültek úgynevezett fedvénytervek, ezért „követhetetlen kivitelezések” történtek.

A GSM-R keretében az eredeti tervek szerint összesen 2225 kilométernyi hazai vasútvonal mentén épülne ki korszerű informatikai és hírközlési rendszer. A program első üteme már megvalósult, a második ütemre 2018-ban írták ki a közbeszerzést, amelyet a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó R-Kord Kft. nyert el konzorciumban. A közbeszerzés értéke 58,8 milliárd forint volt.

Az R-Kord később az elszállt költségekre hivatkozva fordult az Építési Minisztériumhoz, a kormány pedig idén februárban egy nem nyilvános határozattal arról döntött, hogy 17 milliárd forint értékben juttathatnak pluszforrást a beruházásra.

Szabad Európa úgy tudja, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium vasúti beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára, Kikina Artúr április 11-én levélben arra utasította Mészáros Lőrinc cégét, valamint annak konzorciumi partnerét, hogy tíz napon belül kezdje meg a mÁV által jelzett problémák vizsgálatát és javítását. Arról, hogy ez megtörtént-e, nincs információja a lapnak, de keresét az államtitk

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?