Egyéb

Itt van Szijjártó Péter világmegváltó bejelentése: Belevágnak abba, amit eddig csak ígérgettek (+videó)

Egy „bosszantó ügy” is terítékre került.

 

Új, 128 kilométer hosszú kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia, Algyő és Újvidék között – jelentette be Szijjártó Péter szerdán Belgrádban.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolója szerint a vezeték a Mol és a Transnafta együttműködése nyomán épül, a szerződést majd június 20-án írják alá.

A két ország az energiaellátás biztosítása érdekében döntött úgy, hogy az MVM és a Srbijagas közös, regionális földgázkereskedő vállalatot létesít. Abban is megállapodtak, hogy Magyarország idén

100 millió köbméternyi földgázt

fog tárolni Szerbiának.

A tárcavezető közölte, hogy a szerb energiahálózat korszerűsítésében magyar cégek is részt fognak venni. Beszámolt arról, hogy menetrend szerint haladnak a munkálatok a két villamos energiahálózatot összekötő interkonnektor (rendszerösszekötő – szerk.) kapacitásának megduplázására.

„Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül”

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter közölte, hogy

egy „rendkívül bosszantó ügyben” is döntöttek,

a két országot összekötő határátkelőkön ugyanis nagyon hosszú a várakozási idő. Ezért egy infrastrukturális fejlesztés keretében új, modern határátkelőt hoznak létre Röszke és Horgos között.


Hozzátette, hogy az autópálya-határátkelőre háruló nyomást valamelyest elosztják a többi átkelő között, hogy így is csökkentsék a várakozási időt. Ennek keretében a hercegszántói határátkelőt alkalmassá teszik teherforgalomra, az ásotthalmi átkelőhelyet buszforgalomra, továbbá szeretnék meghosszabbítani a többi átkelő nyitvatartási idejét is.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy fontosnak tartják a biztonsági együttműködést az illegális bevándorlás miatt. Tavaly 271 ezer ember kísérelte meg az illegális határátkelést az ország déli határán. Ezzel kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy

Magyarország kész a jelenleginél nagyobb rendőri erőt Szerbia rendelkezésére bocsátani

a határvédelem erősítéséhez.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?