Egyéb

Hogyan húzhat el Románia ennyire Magyarország mellett?

Hogyan húzhat el Románia ennyire Magyarország mellett? – teszi fel a kérdést a Vakmajom Facebook-blog. A válasz egyszerű: ott nincs Fidesz.

 

„Hogyan lehetséges, hogy míg Magyarországon -13,2% volt márciusban a kiskereskedelmi forgalom éves változása, ami ennyire összeomló fogyasztás mellett biztosan recessziót jelent, Romániában 7,2%-kal nőtt a fogyasztás, tehát valószínűleg növekszik a gazdaság? Két szomszédos állam egy közös európai piacon. Ugyanolyan külső hatásokkal.

Tehát a különbségek főleg országon belül vannak.

 

1. Ott nem volt választási osztogatás egy éve, az alaptalan pénzszórás megnövelte a bázist. Megvették a választókat nem létező ingyenpénzzel kilóra, ami tovább növelte keresleti oldalról az inflációt és végül a fogyasztás összeomlásába torkollt. Klasszikus boom-bust.

2. Kisebb a román infláció, ami kevésbé veti vissza a fogyasztást.

3. Románia bőségesen kapja azokat az EU-s újjáépítési forrásokat, amelyekből Magyarország egy fillért nem kap a jogállam hiánya miatt, mivel annak híján a pénzek ellopását nem lehet megakadályozni.

4. A magasabb adók, büntetőadók miatt olyan magas lett a magyar árszínvonal, és annyival alacsonyabb a román, hogy megéri Romániában vásárolni, ezért a költések egy része átvándorolt Romániába.

5. Románia stabilan atlantista elkötelezettségű, nem orosz báb, és emiatt nincs is energiafüggése az oroszoktól, ami nagyon sokba kerül. Nem is vettek 300 eurós orosz gázt.

Ezek a különbségek elég sokat magyaráznak ebből a brutális eltérésből -13,2% vs. +7,2%, recesszió vs gazdasági növekedés. De nem mindent. Az eltérés olyan nagy, hogy több van mögötte. És a lényeg az, hogy Románia ugyan nem egy ideális állam, de biztosan nem kleptokrata autokrácia, ahol a gazdasági növekedés forrásait büntetlenül kilopják a gazdaságból, és a piac működését korlátozzák állami beavatkozásokkal, kiszorításokkal, szándékos versenykorlátozással a megszerzett szegmensekben. Alighanem ez a legfontosabb különbség, a többi mind csak következmény – ettől húz el Románia egyre több mutatóban, ott jobban működik a piac, egyáltalán van szabad piac, nem ül rajta a gazdaságon egy polip. A mindent leuraló autokráciának súlyos ára van a gazdaságban is.

És ha ebben az okfejtésben soknak tűnik a vélemény, nem sok, szerintem, akkor térjünk vissza tényekhez.

-13,2% vs. +7,2%”


forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?