Egyéb

Zelenszkij a NATO-nak: Ukrajnának korlátozások nélküli katonai segítségre van szüksége

Az ukrán elnök szerint a NATO segíthet elkerülni, hogy még több ukrán haljon meg a háborúban, ehhez minden szükséges fegyvert biztosítania kellene Ukrajnának.

 

 

„Ahhoz hogy megmentsük az embereinket és a városainkat, Ukrajnának katonai segítségre van szüksége korlátozások nélkül. Oroszország is korlátozások nélkül használja ellenünk teljes fegyverarzenálját” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a csütörtöki NATO-csúcsra küldött, előre rögzített videóüzenetében.

Az ukrán elnök megköszönte a NATO-tagországok eddigi segítségét, egyúttal viszont további támadófegyvereket kért. Azt mondta, az is elég, ha a rendelkezésre álló katonai repülők és a tankok egy százalékát küldik Ukrajnába. Szerinte a szövetség megakadályozhatja még több ukrán halálát, ha megad minden szükséges fegyvert Ukrajnának. Elmondta, hogy az oroszok csütörtök reggel már foszforbombákat is bevetettek.

Azt is kiemelte, hogy Ukrajnának nincsenek erős rakétaelhárító fegyverei, és sokkal kisebb a repülőgépflottája, mint Oroszországnak. Az ellenség előnyét az égbolton a tömegpusztító fegyverek használatához hasonlította.

„És láthatjuk a következményeket, hogy hány embert öltek már meg és hány békés várost semmisítettek meg”

– fogalmazott Zelenszkij.

Szerinte Oroszország célja az, hogy megöljenek minden élőlényt és megsemmisítsenek mindent a házaktól kezdve a templomokon, az egyetemeken, hidakon át a kórházakig. Sürgette a NATO-tagországokat, hogy küldjenek tankokat Ukrajnának, hogy felszabadíthassák „haldokló” városaikat, mint például Mariupolt, Melitopolt és Bergyanszkokt.

„Önöknek legalább 20 ezer tankjuk van. Ukrajna csak azt kéri, hogy a tankok csupán egy százalékát adják oda vagy adják el nekünk. De még mindig nem kaptunk erre egyértelmű válazt. A háború alatt az a legrosszabb, hogy nem kapunk egyértelmű válaszokat a segélykérésekre”

– mondta az ukrán elnök.

Figyelmeztett, hogy szerinte Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, ki akarja terjeszteni a háborút, mégpedig a keleti NATO-tagországokra, így a Balti országok és Lengyelország sem érezheti magát biztonságban.

„A NATO-nak még meg kell mutatnia, mit tehet az emberek megmentése érdekében. Úgy tűnik, hogy mi a Nyugat és Oroszország közötti szürke zónában vagyunk, de megvédjük a a közös értékeinket. A szövetség még mindig meg tudja akadályozni az ukránok halálát az orosz csapásoktól, a megszállástól, ha megad nekünk minden szükséges fegyvert”

– hangsúlyozta Zelenszkij.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?