Belföld, Hírek

Odacsapott az ellenzéki vezető a fideszes államtitkárnak: „kenjem a hajamra”?

Az egykori melós a fideszesek képébe vágta, mit üzennek a kirúgott dolgozók Orbánéknak.

 

 

 

Épp csak az asztalt nem borította rá a fideszes képviselőkre a Parlamentben Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, amikor kedden interpellációban vonta felelősségre az Orbán-kormány tagjait:

MIÉRT HAGYJA CSERBEN A FIDESZ A TUNGSRAM TÖMEGESEN KIRÚGOTT DOLGOZÓIT?

A kormány stratégiai partnerének számító Tungsram már tavaly bejelentette, hogy anyagi nehézségek miatt munkásai többségét elbocsátja. Most a korábbi 3000 alkalmazott helyett már csak kevesebb, mint négyszázan dolgoznak a vállalatnál. Ennek kapcsán Komjáthi szembesítette a fideszes képviselőket:

AZ ORBÁN KORMÁNY TÉTLENÜL NÉZTE, HOGY A MINIMÁLBÉRÉRT DOLGOZÓK AKÁR EGYMILLIÓ FORINTTAL IS KEVESEBB VÉGKIELÉGÍTÉST KAPNAK,

mivel a Tungsram felmondja a kollektív szerződés több pontját. Az ellenzéki politikus szerint a kormány által beígért 250 ezer forintos támogatás sem jelent segítséget, mivel az ingyenesnek ígért átképzést a dolgozóknak ebből a pénzből kell fizetniük.

Mindezek miatt az MSZP azt javasolja, hogy ne lehessen a magyar állam stratégiai partnere és ne kaphasson állami támogatást az a cég, amelyik nem tartja tiszteletben a dolgozók védelmét. Komjáthi azt is számon kérte, hogy a magyar kormány miért nem fordul az Európai Globalizációs Alaphoz, ami akár több millió eurós segítséget is jelenthetne. Ám az ellenzéki politikus legjobban azon akadt ki, hogy az Orbán-kormány azt mondta: rendelkeznek forrásokkal az esetleges leépítések kezelésére.

„HÁT AKKOR ITT AZ IDEJE, HOGY NE CSAK MELLÉBESZÉLJENEK!” – TÁMADT ORBÁNÉKRA AZ MSZP TÁRSELNÖKE.

„Választ várok arra, mit tettek azért, hogy a Tungsram ne bontsa fel egyoldalúan a kollektív szerződés több pontját? Mi értelme a stratégiai partnerségnek, ha a kormánynak nincs hatása egy olyan vállalatra, ami milliós kárt okoz az elbocsátott dolgozóknak? Miért támogatnak az adófizetők pénzéből egy ilyen céget? Miért kell fizetni az állítólag ingyenes átképzésért, ha a kormány ráadásul rendelkezik forrásokkal a leépítések kezelésére?”

Válaszában Fónagy János államtitkár leginkább csak a jogszabályokat idézve mellébeszélt és az általuk elfogadott rabszolgatörvény előírásaira hivatkozott. A kormányzati reagálás színvonalát jelzi:

A FIDESZES POLITIKUS EREDMÉNYNEK NEVEZTE, HOGY AZ ELBOCSÁTOTT TÖBB EZER EMBERBŐL 32 FŐ ÁTKÉPZÉSE MÁR MEGVALÓSULT.

Komjáthi Imre ekkorra már láthatóan elveszítette minden türelmét. „Önök úgy csinálnak, mint Bodó néni, amikor a bor árát kérik, mindig másról beszélnek!” – vágott vissza az államtitkárnak, majd kijelentette: ő személyesen beszélt a kirúgott dolgozókkal, majd azt is elárulta, mit üzennek a Fidesz-kormánynak.

„FELOLVASTAM A LEGUTÓBBI VÁLASZUKAT. TUDJÁK MIT MONDTAK? KENJEM A HAJAMRA? NEM TUDOK BELŐLE JÓLLAKNI, NEM TUDOM BELŐLE ELTARTANI A CSALÁDOMAT!”

Az MSZP társelnöke azt is hozzátette: a fideszes államtitkár hiába hivatkozik a törvényekre, mert azokat a kormánypárt hozza 13 éve, az ellenzék rendszeresen javaslatait pedig lesöprik az asztalról. „Legyenek könyörületesek a magyar dolgozókkal szemben, és fogadják el a javaslatainkat, amikkel meg tudjuk szüntetni a kiszolgáltatottságot!” – üzente indulatosan Komjáthi Imre a a kormánypárti többség képviselőinek.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?