Belföld, Hírek

Mi lesz így a balatoni lángossal?

Már a lángosért is súlyos árat kell majd fizetni!

 

 

 

Alapvetően pár száz forintba kerülne otthon elkészíteni egy jól megpakolt lángost, ezért már az is kiverte a biztosítékot, amikor pár évvel ezelőtt ezer forint fölé emelkedett a sajtos-tejfölös ára. Ám alighogy ebbe beletörődött a magyar tengernél nyaraló közönség, jött az újabb csapás: a tavalyi élelmiszer- és rezsiárrobbanás alapjaiban rázta meg a hazai vendéglátóipart. A párját ritkító infláció hatása pedig majd idén látszik meg igazán.

Ahogy a Blikk is megírta, a fagyi ára is az egekbe szökött. Soha nem tapasztaltunk még ilyet: egy gombóc akár 500 forint is lehet a nyáron. Ehhez képest nem is meglepő, hogy más finomságokért is csillagos árat kérnek majd el idén a hazai éttermekben.

G7 szerint márciusban újra megnyitotta kapuit a Badacsony Bisztró. Az étterem új étlapja már az emelt árakat tartalmazza. Ők 25-45%-kal emeltek, tehát van olyan ételféleség, amely a negyedével kerül többe, de akad olyan is, amelyért majd’ a másfélszeresét kérik a vendégektől – írja a naphire.hu.

A lángos hajszál híján harmadával kóstál többet. Eddig 650 forint volt a sima lángos, amelyért az idei szezonban már 950 forintot kérnek, a sajtos pedig 990 forintról 1350 forintra drágult. Az igazi kedvenc, a sajtos-tejfölös pedig már annyira extrának számít, hogy 1250 forintról 1550-re emelték az árát.

Hozzá kell tenni: ez az étterem – a cikk szerint – még az olcsóbbak közé sorolható, mivel 2022 nyarán 30 étterem kínálatát vizsgálták meg, és csak két esetben volt a sima lángos kevesebb, mint 800 Ft.

A Badacsony Bisztró a lapnak úgy nyilatkozott, remélik, ebben a szezonban már nem lesz több áremelés, és megőrizhetik a menüt ebben a formában, noha ezt nem tudják garantálni. „Ha tudok, megmaradok ezeknél az áraknál, de ez nem rajtam múlik” – mondta a bisztró illetékese.

A vendéglátósok nem csupán a beszerzési árak bizonytalanságával küzdenek már csaknem egy éve, hanem a magas bérleti díjakkal, a munkaerőhiánnyal, no, meg a brutális rezsiárakkal is.

„Azért sem tudok még árat mondani, mert ahhoz azt is meg kell nézi, hogy a szomszédok, kollégák hogyan áraznak” – nyilatkozta egy keszthelyi egység tulajdonosa, aki már 20 éve áll a vendégek szolgálatában. Úgy gondolja, egy sima lángos nála 700 helyett 900 forint körül lesz, a sajtos-tejfölös pedig csillagos áron lesz kapható: 1900 forintra saccolta a vállalkozó.

Egy balatonlellei éttermes a lap szerint úgy vélte, hogy idén 20-30%-ot kénytelen emelni a nagykereskedések árai miatt.

Alsóörsön van olyan büfés, aki egyelőre nem szeretne emelni a sima lángos árán. A tavaszi szezont korán kezdte, de megnyitott, és ugyanúgy 1000 forintért kínálja az egyszerű finomságot, akárcsak egy éve, míg a sajtos-tejfölös változat 1700 forintba kerül.

A legtöbb éttermes és büfés úgy véli, nagy általánosságban a sima lángos 900 Ft körül lesz, de a sajtos-tejfölös akár 2000 forint is lehet. Emellett attól tartanak, hogy az idei szezon jóval nehezebb lehet, mint a korábbiak.

„Túléltünk két pandémiás és egy háborús nyarat, de ez lesz a legnehezebb. Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk” – nyilatkozta a keszthelyi büfétulajdonos.

forrás: blikk.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?